2020. 06. 03. - 10:35

Poszttraumás stressz rendellenességet okozhat a koronavírus-fertőzés

Poszttraumás stressz rendellenességet okozhat a koronavírus-fertőzés

Új kutatások szerint az új koronavírus-fertőzés mentális egészségügyi problémákat válthat ki, így poszttraumás stressz rendellenességet. Hogyan védekezhetünk ellene?

Akár poszttraumás stressz rendellenességet (PTSD) is okozhat a koronavírus-járvány. Nem csupán fizikai egészségünkre lehet hatással, messzemenő mentális következményekkel is járhat. Indiában például a mentális megbetegedések az emberek 22 százalékát sújtják. Olvasd el: ezt ne tegyük otthon, ha egészségesek akarunk maradni
 
Egy új kutatás szerint a koronavírus-fertőzés túlélői poszttraumás stressz rendellenességben szenvedhetnek – a tanulmányt a The Lancet Psychiatry folyóirat közölte.
 
A kutatásban a szakemberek több mint 3500 páciens adatait elemezték, akik a három kapcsolódó betegség egyikével küzdöttek.
 
„A koronavírusban megbetegedett emberek többségénél nem alakulnak ki mentális egészségügyi problémák, még a kórházi ápolást igénylő súlyos esetek között sem, ám mivel jellemző a betegek hatalmas száma, a mentális egészségre gyakorolt ​​globális hatás jelentős lehet” – mondta el Jonathan Rogers vezető szerző.
 
A koronavírus-járvány akár poszttraumás stressz rendellenességet is okozhat
A koronavírus-járvány akár poszttraumás stressz rendellenességet is okozhat
 
Egy traumás esemény után teljesen normális, ha ijedtnek, szomorúnak vagy szorongónak érzi magát az ember. Ám ha ez nem szűnik meg hosszabb távon, poszttraumás stressz rendellenességről lehet szó.
 
Az ijesztő események, szerencsétlenségek, stresszes események túl soknak bizonyulnak az ember idegrendszerének, ezért érzelmileg zsibbadtnak érzi magát, emlékei állandóan újra előjönnek, elkezdi távoltartani magát másoktól, alvási problémái lehetnek, ingerlékennyé válik, félelmekkel küzd, esetleg szégyelli magát.
 
Poszttraumás stressz rendellenesség esetén szakember segítségét kell kérni a megfelelő kezeléshez, melynek része lehet a kognitív viselkedés-terápia és a gyógyszerek is. Olvasd el, hogyan csökkenthető még a stressz!
 
A rendellenesség tünetei a testet és a lelket egyaránt megviselik. Fontos, hogy kialakítsunk egészséges szokásokat, melyek segítenek megküzdeni vele – sőt akár meg is előzhetik annak kialakulását.
 
1.Próbáljuk ki a meditációt
 
A relaxációs technikák, köztük a meditáció, a masszázs, a mélylégzés, az aromaterápia stimulálják a szervezet válaszreakcióit és könnyíthetik a PTSD tüneteit.
 
2.Kerüljük az alkoholt
 
Bár nehéz érzelmi helyzettel küzdünk és traumatikus emlékekkel, az alkohol nem a legjobb módszer ennek kezelésére. Sőt, a hozzászokás veszélye is fennáll. Kerüljük ezeket a kísértéseket, mert csak súlyosbíthatják a poszttraumás stressz rendellenesség tüneteit.
 
3.Étkezzünk egészségesen
 
Az Omega-3 zsírsavak fontos szerepet játszanak érzelmi egészségünk javításában. Vagyis, érdemes enni zsíros halat, magvakat, diót. Csökkentsük viszont a feldolgozott ételek, sültek, finomított keményítők és cukrok bevitelét – ezek hangulati- és energiaingadozást okozhatnak. 5 étel és ital a kiegyensúlyozottsághoz!
 
4.Aludjunk eleget
 
Az alváshiány gyakori oka a haragnak, ingerlékenységnek, hangulatingadozásnak. Fontos napi 7-9 órát aludni. Ha gondjaink vannak az alvással, alakítsunk ki relaxáló, lefekvés előtti szokásokat. Hallgassunk megnyugtató zenét, olvassunk valami könnyűt, mielőtt álomra hatjuk a fejünket. Ha így sem tudunk jól aludni, keressünk fel alvásszakértőt.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.