2021. 09. 01. - 10:15

Koronavírus - 5-ből 1 ember adja át a háztartásában másnak

Koronavírus - 5-ből 1 ember adja át a háztartásában másnak

Csaknem ötből egy ember adja át a koronavírust a vele egy fedél alatt élőknek – állapította meg egy új tanulmány.

Az egy háztartásban élők esetében 5-ből 1 ember adja át a koronavírust valakinek, akivel egy fedél alatt él. Ahol egy valaki megfertőződött, azon háztartások 19 százalékában találnak még egy embert pozitív Covid-teszttel – írta meg a JAMA Network Open szakfolyóirat.
 
Ez az átviteli sebesség – melyet másodlagos támadási arányként említenek - magasabb, mint az influenza esetében: akár 1 százalék is lehet, bár a legfertőzőbb törzsek akár 15 százalékot is elérhetnek.
 
A koronavírus terjed az egy fedél alatt élők körében, de 50 százalékkal csökkenthető ennek az esélye, ha mindenki be van oltva – világítottak rá a kutatók. Olvasd el: Ezért vannak nagyobb veszélyben az idősek és a cukorbetegek?
 
A családokban és egy fedél alatt élők között nagyobb arányban terjedt a koronavírus
A családokban és egy fedél alatt élők között nagyobb arányban terjedt a koronavírus
 
Elemzésük azt sugallja, hogy a háztartások továbbra is a fertőzés továbbadásának fontos helyszínei. A több átadható variáns nagyobb változásokkal függ össze – mutattak rá a Floridai és a Washingtoni Egyetem kutatói.
 
Az analízis 87, a járvány kezdete óta közzétett tanulmány adatait tekintette át: ezek együttesen tartalmazták a vírus átvitelére vonatkozó információkat közel 1,25 millió háztartási kapcsolat és megerősített COVID-19 megbetegedés esetében, 37 országban.
 
A kutatók 37 további vizsgálattal frissítették az ugyanazon kutatócsoport által 2020 decemberében közzétett, ehhez hasonló jelentést, mely majdnem ilyen arányú háztartási fertőzés-átvitelről számolt be.
 
Egy különálló tanulmány, melyet az év elején tettek közzé, megállapította: azok, akik elkapták a koronavírust, a hozzájuk közelállók nagyjából 10 százalékának adják azt át.
 
Összességében elmondható, hogy az új elemzésben szereplő 87 tanulmány alapján átlagosan 19 százalékos az ún. másodlagos támadási arány - ez azt jelenti, hogy a vírussal fertőzött háztartásokban egy második fertőzéses eset is kialakult.
 
Fontos azonban kiemelni, hogy a második fertőzés esélye 13 százalékkal megduplázódott 2020 januárja- februárja és 2020 márciusa-júliusa között, tehát amikor a pandémia elindult Kínából és elterjedt világszerte. Olvasd el: A 20-49 év közöttiek terjesztik legjobban a koronavírust
 
A megemelkedett arány valószínűleg annak is köszönhető, hogy több a teszt, de a fertőzőbb vírusvariánsoknak is szerepe van benne, mint amilyen a Delta, egyéb tényezők között – mutattak rá a kutatók.
 
Kiemelendő, hogy a Kínában és Szingapúrban végzett tanulmányok alacsonyabb háztartáson belüli, másodlagos támadási arányról számoltak be – melyre talán a szigorúbb karantén-követelmények is hatással voltak.
 
Az elemzésben szereplő valamennyi tanulmányban magasabb volt a háztartásokban előforduló fertőzöttség a házastársak között - akár 39 százalékos -, míg a krónikus egészségi állapotúaknál ez a szám akár 50 százalékra is tehető.
 
Meg kell azonban jegyezni, hogy az elemzésben részt vett vizsgálatok nagyrészét még azelőtt végezték, hogy a Covid-19 elleni vakcinák rendelkezésre álltak volna. 

Az oltások felvétele nemcsak a koronavírus-fertőzések megelőzésével járhat az oltott személyek körében, hanem azzal is, hogy a nem oltottakra nézve mérsékelődik az átvitel lehetősége a háztartásokban.

 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.