2021. 08. 04. - 09:30

Koronavírus – Egyesek jobban tarthatnak a Delta-variánstól

Koronavírus – Egyesek jobban tarthatnak a Delta-variánstól

Ha teljes mértékben be is vannak oltva a koronavírus ellen, bizonyos embereknek további óvintézkedéseket kell tenniük, hogy gátat szabjanak a Delta-variáns okozta fertőzésnek.

Teljes mértékben akkor sem lélegezhetünk fel, ha mindkét vakcinát felvettük – állítják a kutatók. Egyes embereknek ugyanis további óvintézkedésekre van szükségük, hogy megakadályozzák a Delta-variáns okozta fertőzéseket.
 
Az Egyesült Államokban jelenleg ez a variáns okozza a legtöbb új Covid-19 esetet. Az idősek, valamint az immunrendszert veszélyeztető betegségben szenvedők nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mint mások – mutatnak rá a kutatók.
 
Hangsúlyozzák, hogy az ún. „áttöréses fertőzések” a teljes mértékben beoltott emberek körében is felüthetik a fejüket - de ritka, hogy súlyosak.
 
„Aki elkap egy ilyen fertőzést, általában enyhe tüneteket produkál, vagy nincsenek is tünetei. Nem gyakori, hogy kórházba kerül” – mondta dr. Robert Murphy, a Northwestern University Feinberg Orvostudományi Egyetem Globális Egészségügyi Intézetének ügyvezető igazgatója. Olvasd el: Hatástalanná tehetik a jelenlegi oltásokat a Covid-variánsok tüskefehérje-változásai? 
 
Hozzátette: nagy kérdés azonban, mennyire fertőzőek ezek az emberek? Erre a kérdésre keresik most a választ.
 
Az áttöréses fertőzések a beoltottak körében is felüthetik a fejüket
Az áttöréses fertőzések a beoltottak körében is felüthetik a fejüket
 
Murphy és más amerikai tudósok jelenleg a Covid-19-et elkapott, vakcinával beoltott diákok fertőzőképességét vizsgálják. Eredményre 1-2 hónap múlva számítanak.
 
A kutató kiemelte ugyanakkor: a kétadagos vakcina még mindig körülbelül 90 százalékban hatékony a Delta-variánssal szemben. Minden tizedik ember, akit beoltottak és ki van téve a koronavírusnak, áttöréses fertőzést kaphat.
 
„Bárki veszélyeztetett, nemcsak az, akinek gyenge az immunrendszere. Vagyis a sportolók és a teljesen egészséges emberek is. Természetesen az immunhiányosok nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mert nem képesek elég erős immunválaszt adni a vakcinára. Az idősek is gyengébben reagálhatnak rá” – fejtette ki Murphy.
 
A kutatók számára egyelőre nem világos, miért emelkedik az új és áttörő jellegű Delta-fertőzések aránya. Olvasd el: Top 5 állapot, amely súlyos koronavírus-fertőzéshez vezet
 
Bár tudják, hogy egyetlen vakcina sem hatékony 100 százalékban, félelmetesnek tűnik a helyzet – mondta Mercedes Carnethon, a Feinberg megelőző gyógyászati karának alelnöke. Hozzátette: egyik aggodalmuk az, hogy a Delta variáns kikerüli a vakcinák nyújtotta védelmet. A másik, hogy minden olyan vírus, amely magas vírusterhelést okoz, áttörheti az oltás adta védelmet.
 
A vírus ugyanis mindaddig új változatokká mutálódik, amíg kering a populációban. Ehhez a legnagyobb tere a be nem oltott emberek közössége.
 
Azok közül, akik megkapták a vakcinát, sokan azon gondolkodnak: maszkot viseljenek-e az oltás felvétele ellenére?
 
A kutatók azt javasolják, ha olyan helyen tartózkodunk, ahol magas a fertőzöttség veszélye és kevés a beoltott ember, viseljünk maszkot.
 
Olyanokat pedig, akik nincsenek beoltva, vagy érzékenyek – idős koruk vagy egyéb egészségügyi állapotuk okán -, nem tanácsos zsúfolt, a fertőzés szempontjából kockázatos helyre vinni.
 
Bárkinek, aki életkora vagy már fennálló egészségügyi állapota miatt veszélyeztetett, óvintézkedéseket kell tennie, mert ha elkapja a vírust vagy újrafertőződik, a betegsége nagy valószínűséggel nem lesz enyhe lefolyású – figyelmeztetett a szakember.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.