2021. 04. 19. - 10:35

Maszk és kellő szellőzés – hatékony a koronavírus ellen

Maszk és kellő szellőzés – hatékony a koronavírus ellen

A megfelelő szellőzés és maszkkal történő védekezés valóban segít megvédeni magunkat a koronavírus-fertőzéssel szemben – mutattak rá a szakértők.

A világszerte számtalan áldozatot szedő koronavírussal szemben valóban hatásos védekezés a maszkviselés, de a megfelelő szellőzés is a környezetünkben – mutattak rá szakértők.
 
Mivel az új koronavírust kiváltó SARS-CoV-2 levegőben terjedő kórokozó, rendkívül fontos odafigyelni arra, hogy kellőképpen védjük magunkat vele szemben, ha mások közelében vagyunk. A The Lancet szaklapban megjelentetett tanulmány arra hívja fel a figyelmet: egyre erősebb bizonyíték van arra, hogy a szellőzés javítása elengedhetetlen a védekezésben.
 
„Bár a vírus a szabadban is terjedhet a levegőben, a légáramok nem engedik, hogy nagy vírusfelhők képződjenek és maradjanak körülöttünk – ellenben könnyen kialakulhatnak és lassan lenghetnek körül bennünket a zárt terekben” – mondta el Srinath Reddy professzor. Olvasd el: Kiderült, a maszkviselés nem akadályozza a légzést
 
A maszkviselés és a megfelelő szellőzés a környezetünkben sokat segíthet a koronavírus elleni védekezésben
A maszkviselés és a megfelelő szellőzés a környezetünkben sokat segíthet a koronavírus elleni védekezésben
 
Hangsúlyozta, hogy aki megfelelő maszkot és szemvédőt visel, megakadályozza a vírus bejutását az orrba, a szájba vagy a szembe, de a megfelelő szellőztetés is kulcsfontosságú ahhoz, hogy egy adott helyen alacsony legyen a vírusterhelés.
 
Egy másik, a Physics of Fluids folyóiratban megjelent tanulmány arra világított rá, hogy a jó szellőzőrendszer fontosabb, mint a társadalmi távolságtartás a koronavírus elleni védekezésben. A jó szellőzés, megfelelő levegőszűrővel kombinálva akár 40-50 százalékkal is lecsökkentheti a rizikót. Olvasd el: A koronavírus 4-7 napig túlél a műanyag, acél és üveg felületeken
 
A tanulmány keretében a szellőzőrendszer állandó légáramot hozott létre, amely az aeroszolok sokaságát egy szűrőbe keringette – és ez megszünteti ezen aeroszolok egy részét.
 
Egy másik tanulmány, mely a City and Environment Interaction lapban jelent meg, szintén kiemelte, hogy egy épület szellőzésének javítása valóban lehetséges megoldás a Covid-19 beltéri átvitelének csökkentésére.
 
„A cseppek és az aeroszol átviteli módja egyaránt lényeges. A cseppek nyílt vagy zárt terekben is átadhatók, a levegőben terjedő fertőzés azonban valószínűbb, mivel a zárt helyiségekben vírusfelhők képződnek. S bár a vírus levegőn át terjedhet a szabadban is, a légáramok áramlása nem teszi lehetővé nagy vírusfelhők kialakulását és lebegését, miközben az ilyen felhők könnyen kialakulhatnak és körbejárhatnak a zárt terekben, fokozva az emberek megfertőződésének lehetőségét. Mindkét esetben akadályozza a vírus orron, szájon és szemen keresztüli szervezetbe jutását a megfelelő maszk és szemvédő használata. A szellőzés viszont elengedhetetlen szövetségesünk a vírusterhelés alacsony szinten tartásában” – fogalmazott Reddy professzor.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.