2022. 04. 20. - 10:40

Megdöbbentő: patkánysejtből növesztettek hímivarsejtet

Megdöbbentő: patkánysejtből növesztettek hímivarsejtet

Patkányok őssejtjeiből hoztak létre spermiumot egy úttörő kutatás során a tudósok – abban bíznak, hogy hasonló módszer az embereknél is megvalósítható lenne.

Megdöbbentő eredménnyel zárult egy új kutatás, melyben a Tokiói Egyetem tudósai hímivarsejtet hoztak létre patkányok őssejtjeiből.
 
A tény, hogy a sperma megalkotására volt lehetőség, reményt ad nemcsak a kutatóknak, hanem a meddő férfiaknak is.
 
Manapság ugyanis minden hetedik párnak nehézségei vannak a teherbeeséssel, a probléma pedig az esetek felében a férfinél keresendő.
 
A szakemberek a laboratóriumban növesztett hímivarsejteket hím patkányokba fecskendezték, majd patkánybébik létrehozására használták fel. Olvasd el: Meddővé tehetik a férfiakat a mobiltelefonok?
 
Reményt adhat a meddő férfiaknak a kutatás eredménye
Reményt adhat a meddő férfiaknak a kutatás eredménye
 
Az áttörést jelentő kutatás patkányembriókból vett őssejtekkel kezdődött, majd a Tokiói Egyetem tudósai kémiai „leves” létrehozásával arra ösztönözték a sejteket, hogy szupersejtekké alakuljanak át.
 
A rágcsálóknál végzett „lombikprogram” során a sejteket a patkányok heréibe fecskendezték, hogy érett spermiumokká váljanak, mielőtt azokat a petesejtekbe injektálták volna. Olvasd el: Zavarhatják az orvosi implantátumokat az okos eszközök?
 
A folyamat sikeres volt: megszülettek a kis patkányok.
 
Az eredmények igen biztatóak abban a tekintetben, hogy az emberi sperma létrehozására is kísérleteket kezdhessenek el – mondta Robin Lovell-Bridge professzor, a londoni Francis Crick Intézet munkatársa.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.