2021. 04. 26. - 10:35

Meghökkentő adatok: kevésbé fertőződnek meg a vegetáriánusok és a dohányosok?

Meghökkentő adatok: kevésbé fertőződnek meg a vegetáriánusok és a dohányosok?

Egyre több dolog derül ki a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban – minél hosszabb ideje vizsgálják a betegséget a kutatók. Most egy meglepő új információval szolgáltak.

A vegetáriánus, rostban gazdag étrend és a dohányzás egyfajta védelmet nyújthat a koronavírus ellen? Egy közelmúltban végzett tanulmány, melyet az indiai kormány Tudományos Ipari Kutatások Tanácsa (CSIR) megbízásából folytattak le a betegséggel kapcsolatban, rámutatott: a dohányosok és a vegetáriánusok ritkábban kapják meg a Covid-19 fertőzést. 
 
Az adatok meghökkentőek, különösen, mert a koronavírus egy légzőszervi megbetegedés. A kutatók szerint a dohányzás azért lehet védő tevékenység, mert szerepet játszik a nyálkahártya-termelés növelésében – így egyfajta első védelmi vonalat alakít ki. Olvasd el: Életeket menthet a citokin-vihar előrejelző
 
A rostban gazdag vegetáriánus ételeknek szintén szerepük lehet abban, hogy valaki ne kapja el a koronavírust: immunitást nyújt a Covid-19 ellen, mivel gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, a bél mikrobiomjának módosításával.
 
Meghökkentő, de a dohányosok és a vegetáriánusok kevésbé fertőződnek meg koronavírussal
Meghökkentő, de a dohányosok és a vegetáriánusok kevésbé fertőződnek meg koronavírussal
 
Az indiai felmérést egy, 140, kiemelkedő tudású orvos és kutató-tudós bevonásával végezték. Céljuk a SARS-CoV-2, a koronavírust okozó vírus elleni antitestek jelenlétének és semlegesítő képességének tanulmányozása volt a fertőzés lehetséges kockázati tényezőinek megállapítására.
 
A tanulmányban 10.427 önkéntes felnőtt vett részt családtagjaival, akik több mint 40 CSIR-laboratóriumban, illetve központban dolgoztak városi és félvárosi környezetben.
 
Korábbi kutatások szintén arra jutottak, hogy alacsony a fertőzöttség szintje a dohányosok körében – erről számolt be két francia tanulmány és hasonló jelentések érkeztek Olaszországból, New Yorkból és Kínából.
 
Az amerikai Járványügyi Hivatal (CDC) több mint 7 ezer embert vizsgált meg, akiknek a koronavírus eredménye pozitív volt, s ez szintén igazolta a fenti eredményeket. Olvasd el: Lassíthatja a koronavírus terjedését egy bizonyos fehérje hiánya? 
 
Az Egyesült Királyságban végzett tanulmány megállapította, hogy a betegek körében csupán 5 százalék a dohányos. Mi több, a kínai felmérés kiemelte, hogy a jelek szerint a cigarettázók 80 százaléka kevésbé válik a Covid-19 áldozatává.
 
A franciák megerősítették ugyanezt, hozzátéve, hogy akik dohányoznak, azok 80 százaléka kevésbé esik bele a koronavírus-betegségbe, összehasonlítva őket azokkal, akik ugyanilyen korúak és nem cigarettáznak.
 
Ez egyrészt jó hír, másrészt senkit sem biztatnak arra, hogy emiatt kezdjen el dohányozni! Ez a rossz szokás ugyanis számos krónikus megbetegedésért felelős - a rák, a stroke és a szívbetegség elsőszámú kiváltója.
 
Ha jelenleg vagy a múltban dohányoztunk, alacsony lehet a koronavírus-fertőzés kockázata – ám az orvosok mindenkit arra biztatnak: ettől még szokjon le a cigarettáról.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.