2021. 11. 10. - 10:20

Mégsem javít az egészségen a kis mennyiségű alkohol?

Mégsem javít az egészségen a kis mennyiségű alkohol?

Bár éveken át hallhattuk ennek az ellenkezőjét, egy új tanulmány szerint az esti egy pohár bor mégsincs olyan jó hatással az egészségre.

A köztudatban régóta elfogadott dolog, hogy a kis mennyiségű alkohol fogyasztása még előnyös is a szervezetre nézve. Bizonyára olyan ember is akad, aki ennek érdekében rászokott az esti egy pohárka bor elkortyolgatására.
 
Egy új tanulmány most ennek ellenkezőjét állítja: a kutatók meglátása szerint nem valószínű, hogy az esti egy pohár alkohol megakadályozza a korai halált.
 
Korábbi tanulmányok sora sugallta, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás jótékony hatással van az emberek egészségére, ám a német akadémikusok új tanulmánya cáfolja mindezt. Olvasd el: Csökkenti a szívroham esélyét, ha mértékkel iszunk alkoholt?
 
Nincs indok arra, hogy egészségügyi okokból fogyasszunk alkoholt - állítják a kutatók
Nincs indok arra, hogy egészségügyi okokból fogyasszunk alkoholt - állítják a kutatók
 
Lássuk, miért. A Greifswaldi Egyetem Orvostudományi Karának kutatói több mint 4 ezer felnőtt adatait vizsgálták meg, interjút készítettek az alanyokkal ivási szokásaikról az 1990-es évek végén. Húsz évvel később áttekintették a résztvevők egészségét.
 
Az eltelt két évtizedben azonban a kutatók nem találtak jelentős különbséget a halálozási kockázat tekintetében a nagyon keveset és a közepes mennyiségű alkoholt fogyasztók körében.
 
Az eredmények alapján az alkoholfogyasztásnak nincs jelentős egészségügyi előnye – mondta Ulrich John, a tanulmány vezetője. Olvasd el: Jön az alkohol nélküli alkohol?
 
Régi feltételezés, hogy az alacsony vagy mérsékelt mértékű alkoholfogyasztás pozitív hatással lehet az egészségre. Mindezt arra alapozták a korábbi kutatások, hogy az alkoholt nem fogyasztók korábban meghaltak, mint akik kisebb vagy mérsékelt mennyiségben, de ittak szeszes italt – magyarázta a kutató.
 
Az új eredmények azonban nem támogatják, hogy valaki csupán egészségi okokból kezdjen el alkoholt fogyasztani – tette hozzá a szakember.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.