2021. 07. 28. - 08:40

Csökkenti a szívroham esélyét, ha mértékkel iszunk alkoholt?

Csökkenti a szívroham esélyét, ha mértékkel iszunk alkoholt?

Jó hír azoknak, akik mértékkel fogyasztanak szeszes italokat: a mérsékelt alkoholfogyasztás összefüggésbe hozható a szívroham alacsonyabb kockázatával szív-és érrendszeri betegeknél – állítja egy új tanulmány.

Heti egy-két pohár bor elfogyasztása a szívroham, a stroke, az anginás szívprobléma és a halál csökkent kockázatával hozható összefüggésbe a szív-és érrendszeri problémákkal küzdő embereknél – állapították meg a kutatók egy új tanulmány során, melyet a BMC Medicine szaklap közölt.
 
A szakemberek kiemelték, hogy azok körében, akik hetente kicsit több mint 105 grammnyi alkoholt kortyolgatnak el – ez nagyjából 6-8 ital -, kisebb a szívbetegség kockázata, mint azoknál, akik nem isznak.
 
„Mivel az alkoholfogyasztás más betegségek kialakulásának fokozott kockázatával jár, azokat, akik szív-és érrendszeri gondokkal küzdenek, ettől még nem kell ivásra biztatni” – hívta fel a figyelmet Chengyi Ding, a University College London epidemiológiai és közegészségügyi tanszékének doktorandusza, a tanulmány szerzője. Olvasd el: Hosszú munkaórákhoz köthető a szívbetegség, a stroke és a halál?
 
A mérsékelt alkoholfogyasztás jó hatással lehet a szív-és érrendszeri gondokkal küzdőkre
A mérsékelt alkoholfogyasztás jó hatással lehet a szív-és érrendszeri gondokkal küzdőkre
 
A kutatók összesen 48.423 felnőtt adatait tekintették át tanulmányuk során, s megállapították, hogy akik átlagosan 6 gramm alkoholt isznak meg egy nap, 50 százalékkal csökkentik a visszatérő szívroham, angina vagy stroke kockázatát, szemben azokkal, akik egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt.
 
Azok esetében, akik napi 8 gramm alkoholt ittak meg, 27 százalékkal volt alacsonyabb a szívroham, az agyvérzés vagy az angina okozta elhalálozás rizikója. Olvasd el: Hormon-egyensúlyt javíthat a vörösbor összetevője?
 
Még a napi 15 gramm alkohol is csökkent szívroham-, angina- vagy stroke-kockázattal járt együtt.
 
A tanulmányban nem képviseltették magukat teljes mértékben a „nagyivók” és az egykori alkohol-fogyasztók, akik rossz egészségi állapotuk miatt hagytak fel az ivással - figyelmeztettek a kutatók.
 
Egyes tanulmányok korábban kimutatták, hogy a következetes, mérsékelt alkoholfogyasztás a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával járhat, míg mások szerint csupán napi egy alkoholos ital elfogyasztása is lerövidíti az életet. Olvasd el: Javítja a vörösbor a gyomor mikrobiomját?
 
„Megállapításaink arra utalnak, hogy a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek nem feltétlenül kell felfüggeszteniük az alkoholfogyasztást a további szívrohamok, stroke vagy angina megelőzése érdekében, ám fontolóra vehetik a heti alkoholfogyasztás csökkentését” – összegezte felfedezéseiket Chengyi Ding.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.