2024. 01. 24. - 08:45

Mesterséges intelligencia-szoftver jósolja meg a betegségeket

Mesterséges intelligencia-szoftver jósolja meg a betegségeket

Szoftvereket fejlesztenek a kutatók betegségek előrejelzésére. Az IntelliGenes mesterséges intelligenciát és gépi tanulást használ.

Betegségek megjóslására fejlesztenek szoftvereket az amerikai New Jersey-ben levő Rutgers Health klinika kutatói.
 
Az IntelliGenes - a Rutgers Health első ilyen szoftvere – mesterséges intelligenciát (MI) és a gépi tanulási megközelítéseket ötvöz specifikus genomikai biomarkerek jelentőségének mérésére, hogy segítsen előrejelezni az egyének betegségeit - állítják a fejlesztők.
 
A tanulmány, melyet a kutatók a Bioinformatics szaklapban jelentette meg, részletesen kitér arra, hogyan alkalmazhatják az IntelliGenes-t a felhasználók a multigenomikus és klinikai adatok elemzésére.
 
Az IntelliGenes-t nem szakértők is tudják használni
 
Jelenleg nem állnak rendelkezésre mesterséges intelligencia vagy gépi tanulási eszközök a teljes emberi genom vizsgálatára és értelmezésére, különösen a nem szakértők számára – mondta el Zeeshan Ahmed, a tanulmány vezető szerzője, a Rutgers Institute for Health, Health Care Policy és Aging Research (IFH) oktatója. Olvasd el: Későbbi egészségi állapotunkat jelezheti előre a mesterséges intelligencia
 
Mesterséges intelligencia-szoftver jósolja meg a betegségeket
Mesterséges intelligencia-szoftver jósolja meg a betegségeket
 
Ahmed és a Rutgers laboratóriumának tagjai tervezték meg az IntelliGenes-t. A platformot bárki használhatja, beleértve a diákokat, illetve azokat, akik nem ismerik a bioinformatikai technikákat vagy nem férnek hozzá nagy teljesítményű számítógépekhez.
 
A szoftver a hagyományos statisztikai módszereket a legmodernebb gépi tanulási algoritmusokkal kombinálja, hogy személyre szabott páciens-előrejelzéseket készítsen és vizuálisan ábrázolja a betegség előrejelzése szempontjából jelentős biomarkereket.
 
Egy másik tanulmány során – melyet a Scientific Reports-ban közöltek - a kutatók az IntelliGenes-t új biomarkerek felfedezésére és a szív- és érrendszeri betegségek nagy pontosságú előrejelzésére alkalmazták.
 
„Az adatkészletek konvergenciájában, valamint a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás elképesztő fejlődésében hatalmas lehetőség rejlik” - mondta Ahmed, aki egyben a Robert Wood Johnson Medical School orvossegédje is.
 
„Az IntelliGenes támogathatja a gyakori és ritka betegségek személyre szabott korai felismerését az egyes embereknél, valamint lehetőséget teremthet a szélesebb körű kutatásra, amely végső soron új beavatkozásokhoz és kezelésekhez vezet” – jegyezte meg a szakember.
 
A kutatók a szoftvert az Amarel nagy teljesítményű számítástechnikai fürt segítségével tesztelték, melyet a Rutgers Office of Advanced Research Computing kezel. Olvasd el: Tökéletes másodvéleménnyel szolgál az MI az orvoslásban
 
Az iroda kutatási számítástechnikai és adatkörnyezetet biztosít a Rutgers összetett számítási és adatigényes projektekben résztvevő kutatói számára.
 
A tanulmány társszerzője volt William DeGroat, Dinesh Mendhe, Atharva Bhusari és Habiba Abdelhalim, az IFH munkatársa, valamint Saman Zeeshan, a New Jersey-i Rutgers Cancer Institute munkatársa.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.