2024. 02. 23. - 08:50

Mesterséges intelligencia-támogatott polipészlelő segíti a vastagbél endoszkópiát

Mesterséges intelligencia-támogatott polipészlelő segíti a vastagbél endoszkópiát

A mesterséges intelligenciával kiegészített polipészlelő rendszer jelentősen javítja a kolonoszkópiát, vagyis a vastagbél endoszkópiát – állítja egy friss tanulmány.

Mesterséges intelligenciát (MI) alkalmazó polipészlelő rendszert vetettek be a kutatók a vastagbél endoszkópia során. Tanulmányuk szerint a módszer jelentősen javítja a kolonoszkópiát.
 
Csak Hollandiában évente több mint 100 ezer ember esik át a vastagbél endoszkópiás vizsgálatán.
 
Az eljárás során az orvos kamera segítségével keresi a vastagbélrákot, illetve a polipokat és a vastagbél falának kiemelkedéseit, amelyek a vastagbélrák előfutárai lehetnek. Olvasd el: Pontosan azonosítja a rosszindulatú vastagbélpolipokat az MI
 
Mesterséges intelligencia-támogatott polipészlelő segíti a vastagbél endoszkópiát
Mesterséges intelligencia-támogatott polipészlelő segíti a vastagbél endoszkópiát
 
Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy minél több polipot talál és távolít el az orvos, annál kisebb a későbbi vastagbélrák kialakulásának valószínűsége.
 
Komoly segítség a mesterséges intelligencia
 
A jelek szerint a mesterséges intelligencia jelentősen segítheti ezt a folyamatot. A doktorok közel 40 százalékkal több polipot találnak meg, ha okos számítógép segít a kamera képeinek vizsgálatában a vastagbélben.
 
„Egy orvos figyelmen kívül hagyhat polipokat, mert csak rövid ideig vannak a képen, vagy a figyelem egy másik helyre összpontosul - magyarázta Michiel Maas orvoskutató. - A számítógép azonban megvizsgálja a kép minden pixelét és minden ezredmásodpercben éber. Ez jelentős hozzáadott értéket biztosít.”
 
Ezt a hozzáadott értéket egy csaknem 1000 beteg bevonásával végzett vizsgálat igazolta, amelyet különböző országok 10 kórházában végeztek el a szakemberek.
 
A résztvevők vastagbéltükrözésen estek át – mindannyian megfeleltek a kritériumoknak, korábban polipjuk volt és indokolt volt estükben a vastagbélrák szűrése.
 
A csoport tagjai a szokásos vastagbélvizsgálaton, vagy pedig azon estek át, ahol a számítógép élőben figyelt. A számítógép egy lila négyzetet helyezett el egy gyanúsnak tűnő terület képén, felhívva az orvos figyelmét a közelebbi vizsgálódásra.
 
Bár a számítógép több polip kimutatásában és eltávolításában segített, a kolonoszkópia digitális segítséggel nem tartott sokkal hosszabb ideig. Ezenkívül az új eljárás nem eredményezett nagyobb arányban hamis pozitív eredményeket.
 
A kiegészítő jelleggel eltávolított polipok éppolyan veszélyesek voltak, mint amelyeket a szokásos vizsgálatot követően távolítottak el az orvosok.
 
Így tanították be a szoftvert
 
Az intelligens számítógépet a Magentiq Eye LTD cég fejlesztette ki. A szoftvert megtanították, hogy felismerje a rendellenességeket - a kolonoszkópiáról készült, több ezer fotó és videó segítségével, amelyek a világ minden tájáról származtak.
 
A rendszer már elérhető a kereskedelemben, de még csak korlátozottan használható. Maas szerint a rendszer pénzbe kerül, és a mesterséges intelligencia segítségével végzett orvosi vizsgálatok költségtérítése még a fejlesztés fázisában van.
 
A tanulmányt a The Lancet Digital Health szakfolyóirat közölte.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.