2021. 08. 23. - 10:20

Miért kell 20 másodpercig kezet mosni?

Miért kell 20 másodpercig kezet mosni?

Ahhoz, hogy megelőzzük a kórokozók és betegségek terjedését, köztük a koronavírusét, gyakran kell kezet mosnunk. De miért is fontos az a bizonyos 20 másodperc?

Nem újdonság, hogy a megfelelő kézhigiénia védelmet nyújthat a légzőszervi és hasmenéses fertőzések ellen.
 
A koronavírus-járvány kitörésekor a szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy ha valóban védeni akarjuk magunkat, 20 másodperces kézmosásra van szükségünk.
 
Ez nagyon fontos a Covid-19 fertőzés megelőzése érdekében, amely elsősorban légúti cseppeken keresztül terjed. Elég hozzá, ha a fertőzött személy köhög, tüsszent, lélegzik, énekel vagy beszél. Ha meg nem mosott kezével megérintjük a szemünket, orrunkat, szájunkat, miközben előzőleg szennyezett felületet vagy tárgyakat érintettünk, könnyen elkapjuk a vírust. Olvasd el ezt is: Milyen helyzetben melyik maszk a legjobb? 
 
A 20 másodperces kézmosás nagyon fontos - így hatékony a vírusos fertőzés megelőzése
A 20 másodperces kézmosás nagyon fontos - így hatékony a vírusos fertőzés megelőzése
 
De miért pont 20 másodperc?
 
Elengedhetetlen tehát, hogy a kezünket fertőtlenítsük minimum 60 százalék alkoholtartalmú fertőtlenítővel, vagy mossunk kezet 20 másodpercen át.
 
A Hammond Consulting Limited kutatói magyarázatot adtak arra, miért lényeges ez az időtartam. A különféle részecskék megtapadnak a kéz durvább felületein, a folyó víz energiája azonban a legtöbbször elég lemosni azokat. Olvasd el: A koronavírus 4-7 napig túlél a műanyag, acél- és üvegfelületeken
 
Az erősebb sugár persze könnyebben viszi le ezeket, azonban az áramló folyadék erőssége attól is függ, milyen gyorsasággal mozgatjuk a kezeinket a víz alatt - mutattak rá a szakemberek a Physics of Fluids című folyóiratban.
 
Ha túl óvatosan, túl lassan mozgatjuk a kezünket kézmosás közben, az áramló folyadék ereje nem elég nagy ahhoz, hogy megküzdjön a részecskék letapadásával – emelte ki Paul Hammond.
 
A potenciális vírusok és baktériumok eltávolításához tehát körülbelül 20 másodpercnyi erőteljes mozgásra van szükség.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.