2021. 11. 24. - 10:35

Mindegy, hogy kávé vagy tea – kevésbé jöhet el a demencia?

Mindegy, hogy kávé vagy tea – kevésbé jöhet el a demencia?

A demencia és a stroke kockázatát is képes mérsékelni a tea és a kávé fogyasztása – állapította meg egy új tanulmány.

Tea- vagy kávéivók vagyunk? A kockázatcsökkentés szempontjából a jelek szerint mindegy. Egy új kutatás rámutatott, hogy a tea vagy a kávé fogyasztása a demencia és a stroke rizikójának mérséklésével jár.
 
A kutatók 365 ezer 50 és 74 év közötti embert vizsgáltak meg: a tanulmány tárgya az volt, mennyi teát és kávét fogyasztanak, s ez mennyire befolyásolja az egészségüket.
 
Az elemzés megállapította, azoknál az embereknél, akik napi 2-3 csésze kávét vagy 3-5 csésze teát isznak meg – avagy 4-6 csészét fogyasztanak összesen, váltogatva a kávét és a teát – esetükben a legalacsonyabb a szélütés vagy a demencia kockázata. Olvasd el: Fogyás-segítő a jókor megivott kávé?
 
A tea vagy a kávé fogyasztása a demencia és a stroke rizikójának mérséklésével jár
A tea vagy a kávé fogyasztása a demencia és a stroke rizikójának mérséklésével jár
 
A tanulmányt Yuan Zhang és munkatársai végezték a kínai Tianjin Orvostudományi Egyetemen.
 
Felfedezésük azt sugallja, hogy a kávé önmagában vagy teával kombinálva szintén összefügg a szélütés vagy a demencia alacsonyabb rizikójával. Olvasd el: Így segíti egészségünket a cappuccino vagy a latte
 
„Tanulmányunk alapján a kávé és a tea mérsékelt fogyasztása külön-külön vagy kombinálva csökkenti a stroke és a demencia kockázatát” – mutattak rá a szerzők.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.