2019. 11. 27. - 10:20

Mit jelent a kiterjesztett valóság idegsebészet?

Mit jelent a kiterjesztett valóság idegsebészet?

Ismert tény, hogy az idegsebészet egy igen érzékeny terület, ahol a hibahatárnak minimálisnak kell lennie. Hogyan vesz részt ebben a fejlett technológia?

Az idegsebészet olyan terület, mellyel kapcsolatban joggal elvárható a minimális hibahatár – de jobb, ha a hiba lehetősége teljesen megszűnik. A technológia jelenlegi fejlettségével a kiterjesztett valóság mára elérhetővé vált, hogy segítse az idegsebészeket a páciens számára szükséges eljárások megtervezésében és ábrázolásában.
 
A Microsoft Research Cambridge csapata kibővített valóságrendszert épített fel, amely abban segédkezik az idegsebészeknek, hogy betegeik agyának vizsgálatát háromdimenziós technológiával is vizualizálhassák.
 
Egy kis ragasztószalag, érintőképernyő és az új Kinect API felszerelés segítségével a kiterjesztett valóság megjelenítése lehetővé vált. A 3D-s modellt a Kinect Fusion állította elő, s a fejlesztők remélik, hogy ez ösztönözheti az orvosi újításokat.
 
Az idegsebészeknek nagy segítséget jelent a kiterjesztett valóság technológiája
Az idegsebészeknek nagy segítséget jelent a kiterjesztett valóság technológiája
 
A minden évben megrendezett, 13. Microsoft TechFest alkalmával Ben Glocker be is mutatta, hogyan működik ez a kiterjesztett valóság. Demója megjelenítette, hogy a rendszer prototípusa miként segítheti az idegsebészeket a műtétekre való felkészülésében azáltal, hogy lényegében belenéznek a páciens agyába, mielőtt kinyitnák azt.
 
A rendszer lehetővé teszi, hogy lássák a csontvázat, az agyat, a vérereket, valamint a megcélzott tumort a tableten, amely monitorként működik. Mozgathatják a nézőpontot a beteg feje körül, ezáltal segítséget kapnak a legmegfelelőbb agyműtéti eljárás kiválasztásához.
 
Noha a rendszer már elkészített szkennelési eredményt használ, az újítás nagy előnnyel szolgál az idegsebészet területén.
 
Sok szakember véli úgy, hogy a kiterjesztett valóság széleskörű használatának bevezetésével – mely valós idejű szkennelést használ -, ez a rendszer a következő nagyon hasznos eszköz az idegsebészek kezében, amely sikeresebb műtéteket eredményez.
 
A Kinect Fusion API megjelenésére a kutatók a közeljövőben számítanak.
 
László Adrienn

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.