2021. 11. 03. - 10:15

Nagyobb védelmet nyújt a vakcina, mint a korábbi koronavírus-fertőzés

Nagyobb védelmet nyújt a vakcina, mint a korábbi koronavírus-fertőzés

A Covid-19 elleni védőoltás nagyobb védelmet nyújt a koronavírus ellen, mint egy korábbi fertőzés – tudatta az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ.

Nem érdemes arra számítani, hogy ha korábban már megfertőződtünk koronavírussal, az nagyfokú védelmet nyújt számunkra.
 
A Covid-19 elleni védőoltás nagyobb védelemmel jár a vírus ellen, mint a korábbi fertőzés – tudatta a napokban az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC).
 
Adataik alapján a korábban megfertőződött felnőttek körében több mint ötször volt magasabb az újrafertőződés kockázata, mint azoknál, akik megkapták a Moderna vagy a Pfizer-BioNTech vakcina mindkét adagját. Olvasd el: Egyesek jobban tarthatnak a Delta-variánstól
 
A vakcina nagyobb védelmet nyújt a koronavírus ellen, mint egy korábbi fertőzés - állítja a CDC
A vakcina nagyobb védelmet nyújt a koronavírus ellen, mint egy korábbi fertőzés - állítja a CDC
 
Ez legalább 6 hónapig igaz volt a második adag felvételét követően, vagy az első vírusfertőzés után – közölte a hivatal.
 
„Mostanra további bizonyítékokkal rendelkezünk, amelyek megerősítik a Covid-19 oltások fontosságát, még akkor is, ha korábban már volt fertőzése valakinek” - mondta dr. Rochelle P. Walensky, a CDC igazgatója közleményében.
 
„A tanulmány további adalékokkal szolgál az ismeretanyaghoz, amely bemutatja a vakcinák védő hatását a súlyos koronavírus ellen” – mondta a szakember.
 
Az adatok feltárták, hogy az elemzésbe bevont 6.328, teljesen beoltott felnőtt körében 324 fertőzés fordult elő – ez 5 százalékos arány a második adag beadását követő első hat hónapban.
 
A tanulmányban részt vett 1.020 oltatlan felnőttnél 89 esetben újra történt koronavírus-fertőzés, ami 9 százalékos fertőzési arányt jelent. Olvasd el: Koronavírus - Tartós lehet az agyi köd fiatalabb betegeknél is
 
A teljes mértékben beoltott felnőtteknél az előforduló esetek közel 80 százaléka 65 év feletti idősek közül került ki.
 
Ezzel szemben a be nem oltottak körében az esetek nagyjából egyharmada 18 és 49 év közötti embereknél volt megfigyelhető.
 
A koronavírushoz hasonló tünetekkel kórházba került felnőttek körében az elmúlt 3-6 hónapban a korábban fertőzött, be nem oltott embereknél 5,49-szer nagyobb volt a laboratóriumilag igazolt Covid-19 valószínűsége, mint azoknál, akiket ugyanezen időn belül teljesen beoltatták magukat.
 
Az eredmények 187 országos kórház adatainak elemzésén alapulnak.
 
A CDC most azt javasolja, hogy a 65 év felettiek, illetve a 18 éves és idősebb felnőttek, akik tartós ápolásra szorulnak (intézményben élnek), valamint az 50-64 év közöttiek, akik bizonyos krónikus betegségben szenvednek, 6 hónappal a második vakcinájuk után kapjanak emlékeztető oltást a Moderna és a Pfizer-BioNTech vakcinából.
 
Minden 18 éves vagy annál idősebb felnőttnek pedig, aki a Johnson & Johnson vakcinát kapta, emlékeztető oltást kell felvennie legalább két hónappal az első adag után.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.