2021. 10. 28. - 09:50

Tizenhat havonta fertőzhet újra a koronavírus

Tizenhat havonta fertőzhet újra a koronavírus

Egyre többször fordul elő, hogy a koronavírust valaki másodszor vagy harmadszor is elkapja. A nem oltott emberek a szakértők szerint 16 havonta ismét megfertőződhetnek.

Egyre szaporodnak a jelentések az ismétlődő koronavírus-esetekről. Angliában a Covid-19 fertőzések növekedésével az emberek egyre gyakrabban számolnak be arról, hogy másodszor vagy akár harmadszor is elkapták a vírust.
 
Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az iskolások körében jelenlevő elterjedtség az időseket is veszélyezteti.
 
Egy új elemzés azt sugallja: azok, akik nem vették fel a védőoltást, átlagosan 16 havonta számíthatnak arra, hogy újrafertőződnek a koronavírussal. Ráadásul, közeledik a tél, ilyenkor egyébként is sok a beteg, s ez komoly nyomást helyez az egészségügyi rendszerre.
 
„Amennyiben nagymértékben elterjedt a vírus, s az annak való kitettség igen erős - például az iskolákban -, sajnos egyre több ember fertőződik újra, annak ellenére is, hogy mindkét oltását megkapta” – fejtette ki Stephen Griffin professzor, a Leedsi Egyetem virológusa. Koronavírus: Hamarosan olthatók lesznek az 5 év felettiek?
 
Tizenhat havonta újrafertőzhet a koronavírus
Tizenhat havonta újrafertőzhet a koronavírus
 
A szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy annak alapján, amit jelenleg tudnak a vírusról, a Sars-CoV-2 elleni természetes immunitás idővel elkezd csökkenni. Egy dán tanulmány rámutatott, hogy 65 év alatt minimum fél évig rendelkeztek 80 százalékos védettséggel az emberek, ám a 65 év felettieknek csak 47 százalékos volt a védettsége.
 
A jelek szerint az újrafertőződés esélye azóta magasabb, hogy megjelent a koronavírus Delta variánsa: 2021 májusában Nagy-Britanniában és Amerikában is ezt észlelték.
 
Október elején a brit statisztikai hivatal kiadott egy jelentést, miszerint 2020 júliusa és 2021 szeptembere között 20.262 ember Covid-tesztje lett pozitív, s közülük 296-an fertőződtek meg újra. Átlagosan 203 nap telt el egy adott ember két pozitív tesztje között. Olvasd el: Védettebb az az oltott, aki már volt koronavírusos?
 
Az Egyesült Államokban hasonló a helyzet. 2021 szeptemberében 5.229 újrafertőződésről számoltak be az illetékesek, 2021 májusa óta 350 százalékkal megnőtt az újrafertőződés aránya.
 
A koronavírussal történő újrafertőződés esélyét és az eltelt időt modellezték a kutatók a Yale Egyetem Orvosi Karán.
 
Jeffrey Townsend professzor és munkatársai ehhez analizálták egyéb koronavírusok, így a MERS, a Sars, illetve az egyszerű megfázást kiváltó vírusok újrafertőzési és immunológiai adatait, melyeket a koronavírusból már kigyógyult emberek antitest- és más immunológiai adataival kombinálva modelleztek.
 
Townsend professzor hangsúlyozta, hogy ha valaki még nem vette fel a védőoltást, tegye meg azt. Oltassa be magát akkor is, ha már megbetegedett, mert ez a védettség időtartamát hosszabbítja.
 
Ahogyan csökken az immunitás, az újrafertőződés egyre gyakoribb lehet, főleg, ha magas a fertőzések száma – mutatott rá egy másik kutatás is, melyet a The Lancet Microbe tett közzé.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.