2021. 10. 11. - 10:30

Növelheti a szívelégtelenség kockázatát a levegő és a zajszennyezés

Növelheti a szívelégtelenség kockázatát a levegő és a zajszennyezés

A zaj- és a levegőszennyezés növelheti a szívelégtelenség rizikóját. Különösen, ha az ember évekig ki van téve a problémának – mutattak rá a kutatók.

A levegő- és zajszennyezésnek való, többéves kitettség sebezhetőbbé teheti az embert és fogékonyabbá a szívelégtelenségre – állapította meg egy új tanulmány.
 
„Ha hosszútávon ki vagyunk téve a speciális levegőszennyező anyagoknak és a közúti közlekedés zajának, az növeli a szívelégtelenség kockázatát, különösen a volt dohányosok vagy magas vérnyomásban szenvedők esetében. Megelőző és oktató intézkedésekre ezért nagy szükség van” - mondta a tanulmány vezető szerzője, Youn-Hee Lim, a Koppenhágai Egyetem környezetegészségügyi szakának adjunktusa.
 
Annak érdekében, hogy az expozíciót minimalizáljuk, mindenképpen kellenek a kibocsátás-csökkentő intézkedések. Fontos ösztönözni az olyan stratégiákat, mint például a dohányzás abbahagyása és a vérnyomás szabályozása, mert ezek segítenek mérsékelni az egyéni kockázatokat – mutatott rá a szakember. Olvasd el: Kiderült, a levegőszennyezés veseproblémákat is okozhat
 
Növelheti a szívelégtelenség esélyét a zaj- és levegőszennyezés
Növelheti a szívelégtelenség esélyét a zaj- és levegőszennyezés
 
Lim tanulmánya több mint 22 ezer, dániai egészségügyi nővért elemzett, akiknek egészségügyi állapotát 15-20 éven át követték nyomon.
 
A kutatók rájöttek, hogy a finomszemcsés légszennyezés minden 5,1 mikrogramm/köbméteres (µg/m3) növekedésével 3 év alatt 17 százalékkal nőtt a szívelégtelenség kockázata.
 
A nitrogén-dioxid (NO2) expozíciója esetében a 8,6 µg/m3 -es növekedés esetén a szívelégtelenség rizikója 10 százalékkal emelkedett 3 éven belül.
 
Az is kiderült, hogy a közúti közlekedésből eredő zajterhelés esetén minden 9,3 decibel-növekedést követően 12 százalékkal nőtt a szívelégtelenség esélye. Olvasd el: A szennyezett levegő növeli a testsúlyt?
 
Ugyanakkor, a finomszemcsés anyagoknak való fokozott kitettség és a korábbi dohányzás a szívelégtelenség 72 százalékkal megnövekedett kockázatával járt együtt – figyelmeztetett a Journal of the American Heart Association tanulmánya.
 
„Meglepődtünk azon, hogy a két környezeti tényező, vagyis a légszennyezés és a közúti forgalom zaja kölcsönhatásba lépett egymással – fogalmazott Youn-Hee Lim - A légszennyezés nagyobb mértékben járult hozzá a szívelégtelenség előfordulásához, mint a közúti forgalom zaja. Ugyanakkor a magas légszennyezésnek és a közúti közlekedés zajának kitett nőknél fedeztük fel a legnagyobb növekedést a szívelégtelenség kockázata terén.”
 
A kutatók azt is megfigyelték, hogy a vizsgálatban résztvevők körülbelül 12 százalékának magas volt a vérnyomása a vizsgálatba belépéskor. A szívelégtelenségben szenvedő ápolók 30 százaléka azonban már korábban magas vérnyomással élt, s ők voltak a leginkább érzékenyek a légszennyezésre.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.