2021. 05. 17. - 10:00

Növelheti a tej fogyasztása a koleszterinszintet?

Növelheti a tej fogyasztása a koleszterinszintet?

Egy nagyszabású tanulmány rámutatott: bár a tejfogyasztás nem kockázati tényező a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából, növelheti a testtömeg-indexet.

Mennyire kell vigyáznunk a tejjel? Egy új tanulmány szerint, amely 2 millió felnőtt bevonásával készült, a tej ugyan nem jelent kockázati tényezőt a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából, ám a testtömeg-indexet növelheti.
 
A koleszterin egy viaszos, zsírszerű molekula, mely a test összes sejtjében megtalálható. A szervezetnek szüksége van rá az emésztést elősegítő hormonok, D-vitamin és vegyszerek előállításához.
 
A test minden számára szükséges koleszterint előállít. Két formája az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) és a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL). A HDL-koleszterint nevezik „jó” koleszterinnek. Segíti a káros koleszterin eltávolítását a véráramból, így a szervezet el tudja távolítani azt. Az LDL-koleszterint „rossz” koleszterinként említik. Olvasd el: Miért érdemes este tejet inni?
 
Nem feltétlen kell csökkenteni a tejfogyasztást a szív- és érrendszeri gondok elkerülése érdekében
Nem feltétlen kell csökkenteni a tejfogyasztást a szív- és érrendszeri gondok elkerülése érdekében
 
Ha túl sok van belőle a vérben, plakk képződik a szív és az agy artériáinak falain. Kezelés híján a lepedék felhalmozódása szívbetegséghez, szélütéshez és szívrohamhoz vezethet.
 
A magas koleszterinszinthez több tényező is hozzájárul. Az pedig, hogy mit eszünk, az egyik legfontosabb.
Korábban a tudósok úgy vélték, a tejfogyasztás is ezek közé tartozhat - egy új tanulmány azonban, melyet az International Journal of Obesity szaklap közölt, mást sugall.
 
Aki magas koleszterinszinttel küzd, többnyire lemond a tejről, mivel azt gondolja, ez a probléma elsődleges oka. Új kutatások szerint ugyanakkor a rendszeres tejfogyasztás nem növeli a koleszterinszintet.
 
Noha az egészségtelen zsírok étrendből való kizárása kulcsfontosságú a magas koleszterinszint csökkentése szempontjából, azért a tejtől nem szükséges teljesen megszabadulni. Olvasd el: Joghurt csökkentheti a mellrák kockázatát?
 
Az új kutatás szerint nincs összefüggés a tejfogyasztás és a megnövekedett koleszterinszint között.
 
A tanulmányhoz a kutatócsoport három nagy populációról szóló kutatást tekintett át. A csapat több mint 1,9 millió ember meta-analízisét végezte el, genetikai megközelítést alkalmazva.
 
Felfedezték: azoknak, akik sok tejet fogyasztottak, alacsonyabb volt a jó és a rossz koleszterin szintje, még akkor is, ha a testtömeg-indexük (BMI) nagyobb volt, mint a tejet nem ivóké.
 
A korábbi nagy tanulmányok áttekintése azt mutatta: a naponta tejet fogyasztók 14 százalékkal csökkenték a koszorúér-betegség kockázatát.
 
A tanulmány nem talált szilárd bizonyítékot, mely arra utalna, hogy összefüggés van a nagyobb mértékű tejfogyasztás és a betegségek, például a diabétesz, a gyulladásos biomarkerek vagy egyebek jelentkezése között.
 
Vimal Karani, a Readingi Egyetem nutrigenetika és nutrigenomika professzora elmondta: a nagyobb mennyiségű tejfogyasztáshoz magasabb BMI és testzsír társult - de alacsonyabb volt a jó és a rossz koleszterin szintje.
 
Mindez arra utal, hogy a szív- és érrendszeri betegségek elkerülése érdekében nem feltétlenül szükséges a tejfogyasztás korlátozása.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.