2022. 03. 28. - 10:30

Növelheti a zajos környék a szívroham kockázatát

Növelheti a zajos környék a szívroham kockázatát

A zajos szomszédság vagy környezet nemcsak az alvást zavarhatja, a szívroham előfordulásának esélyét is megnöveli – tudatták a kutatók.

Sokba kerülhet nekünk egészségileg, ha zajos környéken élünk. Mindez nemcsak az alvásunkra lehet rossz hatással, hanem a szívroham kockázatát is megemeli – áll egy új tanulmányban.
 
A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy New Jerseyben 20 szívrohamból 1 összefüggésbe hozható volt az autópályák, vonatok és légi forgalom zajával.
 
„Amikor az emberek a szennyezésről beszélnek, általában a levegőben vagy a vízben lévő részecskékről esik szó - mondta dr.
Abel Moreyra, a tanulmány vezető szerzője, a New Brunswick-i Rutgers Robert Wood Johnson egészségügyi iskola kardiológiai részlegének orvosprofesszora. – A szennyezésnek azonban vannak más formái is: a zajszennyezés is ezek közé tartozik”.
 
A zaj krónikus stresszt, alvási problémákat és olyan állapotokat is kiválthat, mint a szorongás és a depresszió, amelyek hatással lehetnek a szív egészségére - jegyezték meg a tanulmány szerzői. Olvasd el: Növelheti a szívelégtelenség kockázatát a levegő és a zajszennyezés
 
Növelheti a zajos környék a szívroham kockázatát
Növelheti a zajos környék a szívroham kockázatát
 
A kutatók a 2018-ban szívinfarktus miatt kórházba került, csaknem 16 ezer New Jersey-i lakos adatait tekintették át, valamint a környékükön tapasztalható, átlagos napi közlekedési zajra vonatkozó állami adatokat.
 
Megállapították, hogy a szívinfarktusok 5 százaléka tulajdonítható a magas szintű közlekedési zajnak – ami egy nap alatt (a definíció szerint) átlagosan 65 decibel vagy ennél több. A 65 decibeles zajszint nagyjából a hangos beszélgetéssel vagy nevetéssel egyenlő.
 
Mivel a zajszinteket a napra átlagolták, sok alanynál előfordulhat, hogy voltak mindennapjaikban viszonylag csendes időszakok, amelyeket az elhaladó forgalom, vonatok vagy repülőgépek hangosabb zajkitörései szakítottak meg – jegyezte meg Moreyra. Olvasd el: A levegőszennyezés veseproblémákat is okozhat
 
A szívinfarktus aránya mindenesetre 72 százalékkal magasabb volt azokon a helyeken, ahol magas a közlekedési zajterhelés, mint azokon a területeken, ahol kisebb a zaj - 3.336, szemben az 1.938 szívinfarktussal, 100 ezer emberre vetítve.
 
Az utak és egyéb közlekedési infrastruktúrák közelében élők jobban ki vannak téve a járművek kipufogógázainak és a légszennyezés egyéb formáinak - ami összefüggésbe hozható a szívbetegségek magasabb arányával.
 
„A levegőszennyezés és a zaj kéz a kézben jár - mondta Moreyra. - A kérdés csak az, hogy ezen hatásnak mekkora része a részecskeszennyezés és mennyi a zaj?”
 
A kutatás eredménye több korábbi európai tanulmányét visszhangozza.
 
Kardiológusként hozzászoktak, hogy számos hagyományos kockázati tényezőre gondoljanak, mint például a dohányzás, a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség - mondta Moreyra. Hozzátette azonban: ez a tanulmány, sok másikhoz hasonlóan azt sugallja, el kellene kezdeni a zajszennyezést is figyelembe venni, mint a szív- és érrendszeri betegségek további kockázati tényezőjét.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.