2021. 07. 12. - 10:10

Ötmillió ember halálát okozza évente a klímaváltozás

Ötmillió ember halálát okozza évente a klímaváltozás

Az éghajlatváltozás mára meglehetősen halálossá vált – annyira, hogy évente 5 millió extra halálesetért tehető felelőssé világszerte – állítják a kutatók.

Sajnálatos tény: a klímaváltozás napjainkra kellően halálossá vált ahhoz, hogy évente 5 millió plusz ember elvesztését ennek „köszönhessük” – áll egy új jelentésben.
 
Ez az első tanulmány, amely globális áttekintést nyújt a nem optimális hőmérsékleti viszonyok miatt bekövezett halálesetek témaköréről 2000 és 2019 között - ez ugyanis a legforróbb időszak az iparosodás előtti korszak óta - mondta el Yuming Guo, a tanulmány egyik vezetője, az ausztráliai Monash Egyetem professzora. Olvasd el: A mesterséges intelligencia a klímaváltozást is igyekszik megfékezni
 
Az eredmények alapja a 2000 és 2019 közötti, globális hőmérsékleti és halálozási adatok – ebben az időszakban évtizedenként 0,26 Celsius-fokkal emelkedett a hőmérséklet világszerte.
 
Többmillió emberéletnek lesz vége évente a klímaváltozás miatt
Többmillió emberéletnek lesz vége évente a klímaváltozás miatt
 
A tanulmány szerzői megállapították: az elhalálozások 9,4 százaléka a nagyon hideg és forró hőmérsékletnek köszönhető, ami 100 ezer emberre vonatkoztatva 74 extra halálesetet jelentett, a legtöbbet a hideg okozta.
 
A rendellenes hőmérsékletekkel összefüggő éves halálozások régiónként a következőképpen alakultak: Ázsia 2,6 millió; Afrika 1,2 millió; Kína 1,04 millió; Európa 835 000; Egyesült Államok 173 600; Dél-Amerika 141 000; India 74 000; Egyesült Királyság 52 000, Ausztrália pedig 16 500.
 
A hideg miatti elhalálozások 0,51 százalékkal csökkentek 2000 és 2019 között, ám a hő okozta halálesetek száma 0,21 százalékkal emelkedett – emelték ki a kutatók.
 
A forróság miatti elhalálozások száma minden régióban megnőtt – ami azt sugallja, hogy a globális felmelegedés okán a jövőben gyakoribbak lehetnek a hővel összefüggő halálesetek. Olvasd el: Mesterséges intelligencia védheti és kezelheti az erdőt
 
A tanulmányt a The Lancet Planetary Health szaklap közölte. Összesen 43 ország alapadatait használta fel 5 kontinensen, a különböző éghajlat, társadalmi-gazdasági és demográfiai feltételek, valamint az infrastruktúra és a közegészségügyi szolgáltatások különböző szintjei figyelembevételével - így elmondható, hogy a tanulmány nagy és változatos mintamérettel rendelkezett, ellentétben a korábbiakkal.
 
A hőmérséklet okozta halálozások földrajzi mintáinak megértése igen fontos ahhoz, hogy az éghajlatváltozáshoz tudjunk alkalmazkodni, s csökkenthessük az éghajlatváltozás hatásait, megóvva az emberek egészségét.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.