2021. 03. 23. - 09:45

Mesterséges intelligencia védheti és kezelheti az erdőt a németeknél

Mesterséges intelligencia védheti és kezelheti az erdőt a németeknél

Mesterséges intelligencia alkalmazásával működik az a segítségnyújtó rendszer, melyet német kutatók fejlesztettek ki erdőgazdálkodáshoz - az éghajlatváltozás idején.

Aszály, hő- és kártevőfertőzés – csak néhány dolog, amely a klímaváltozásnak köszönhetően fenyegeti az erdőket. Ez a helyzet Németországban is, s komoly kihívást jelent az erdőgazdálkodás számára.
 
Ezen hivatott segíteni a Karlsruhe-i Műszaki Intézet (KIT) és az EDI GmbH projektje: erdőgazdálkodásban tevékenykedő partnerekkel közösen fejlesztették ki az EDE 4.0 asszisztencia-rendszert, mely mesterséges intelligencia alkalmazásával segít az erdők fenntartásában, illetve fenntartható kezelésében.
 
A klímaváltozás következményei már jó ideje érintik a német erdőket – jelenleg zajlik a legnagyobb mértékű erdőpusztulás az 1980-as évek óta. Baden-Württembergben például ma az erdőterületek 43 százaléka károsodott. Olvasd el: Erdőket menthet a mesterséges intelligencia
 
Mesterséges intelligencia segít felmérni és kezelni az erdőket Németországban
Mesterséges intelligencia segít felmérni és kezelni az erdőket Németországban
 
A tudományos eredmények segíthetnek ennek ellensúlyozásában: célzott intézkedésekkel tehetik ellenállóbbá az erdei ökoszisztémákat.
 
„A gyertyánnal, juharral vagy vadcseresznyével beültetett erdők jobban meg tudnak birkózni az új feltételekkel, mint például a lucfenyőerdők – ugyanakkor kevésbé produktívak. Ami az ültetést illeti, a talaj állapota szintén fontos szerepet játszik” – mondta el dr. Joachim Fallmann klímakutató, a KIT dél-német klímairodájának munkatársa.
 
Hozzátette: az erdőgazdálkodásnak most reagálnia kell, összetett szempontokat kell figyelembe vennie.
 
„Annak érdekében, hogy az erdészek optimális döntéseket hozhassanak az adatok alapján, az intelligens ipari szoftverekre szakosodott KIT spin-off, az EDI GmbH felhőalapú, döntéstámogató rendszert fejleszt a dél-német klímairodával és a KIT Földrajzi Intézettel közösen. A rendszer mesterséges intelligencia használatával működik.”
 
Az EDE 4.0 interdiszciplináris projekt (amely a dinamikus kiterjesztésű fakivágás és tervezés rövidítése) szoros együttműködést alakított ki az erdőgazdálkodási partnerekkel. Célja a fenntartható erdőgazdálkodás támogatása, amely a mesterséges intelligencia módszereivel megoldható.
 
A támogatási rendszer fejlesztésének kiindulópontja az EDI GmbH szoftveres megoldása, az EDI Hive IoT Framework – amellyel alapítói már használják a gépi tanulást az űrhajózás vagy a gépipar terén. Olvasd el: Lövésfelismeréssel küzdene az orvvadászat ellen a mesterséges intelligencia
 
„A fejlesztés végén mobilapplikációt hozunk lére, melyet intuitívan lehet használni. Támogatja az erdészek helyszínen, mesterséges intelligenciával végzett munkáját - például segít eldönteni, hol ültessenek, mikor kell újratelepíteni. A rendszer meg tudja ítélni, hol lesz sikeres az ültetés egy meghatározott helyen” – magyarázta dr. Thomas Freudenmann, az EDI GmbH egyik társalapítója.
 
Annak érdekében azonban, hogy a rendszer releváns eredményeket tudjon nyújtani, először fel kell ismernie a kapcsolatokat és mintákat.
 
Ehhez számos, igen különböző területekről származó adat keveredik egymással. Ilyenek például a középtávú éghajlatváltozással kapcsolatos adatok, melyeket a Német Meteorológiai Szolgálat és a KIT Meteorológiai és Éghajlatkutatási Intézet szolgáltat.
 
A KIT Földrajzi és Geoökológiai Intézete specifikus erdészeti tudományi adatokat nyújt, míg az erdészet a piaci környezetről ad információkat. Végül, de nem utolsósorban, a támogatási rendszer figyelembe veszi az erdei körzet erdészeinek helyismeretét is.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.