2022. 09. 12. - 09:15

Rák fenyegeti a hangosan horkolókat?

Rák fenyegeti a hangosan horkolókat?

Magasabb a rákbetegség kockázata azoknál az embereknál, akik hangosan horkolnak – állapította meg egy új tanulmány.

Nagyobb a rák valószínűsége a hangosan horkolók körében. Nagyobb valószínűséggel alakulhat ki náluk a betegség, de egyéb egészségügyi problémákat is tapasztalhatnak.
 
Egy tanulmány kimutatta: a zajjal alvóknál nagyobb a vérrögök képződésének rizikója és gyorsabban veszítenek agyi teljesítményükből is az öregedés során.
 
Csak Nagy-Britanniában nagyjából 1,5 millió brit szenved obstruktív alvási apnoétól - a szervezet ilyenkor éjszaka nélkülözi a folyamatos, létfontosságú oxigént. Olvasd el: Hangosabban horkolnak a nők, mint a férfiak?
 
Nagyobb a rák valószínűsége a hangosan horkolók körében
Nagyobb a rák valószínűsége a hangosan horkolók körében
 
Az állapot komoly horkolást eredményez, fulladást vagy zihálást vált ki – a szakértők szerint éppen ezért fontos diagnosztizálni és kezelni, megelőzendő az egészségügyi károsodást. Olvasd el: Fogászati eszközök segíthetnek horkolás ellen?
 
„Eredményeink azt mutatják, hogy az obstruktív alvási apnoe miatti oxigénhiány összefüggésben áll a rákkal. A múltban nem volt világos, hogy vajon ez magának az alvási apnoének vagy az olyan kapcsolódó kockázati tényezőknek köszönhető-e, mint az elhízás, a szívbetegség és az életmódbeli tényezők” – mondta el dr. Andreas Palm, a svédországi Uppsala Egyetem munkatársa.
 
Az alvási apnoe állapot során az ember légzése rövid időre leáll alvás közben. Ez a vér oxigénszintjének csökkenését okozza és bizonyos esetekben súlyos sejtkárosodást válthat ki.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.