2023. 08. 02. - 10:05

Rejtett szívbetegségeket ismer fel EKG-ből az innovatív mesterséges intelligencia-eszköz

Rejtett szívbetegségeket ismer fel EKG-ből az innovatív mesterséges intelligencia-eszköz

Egy új, innovatív mesterséges intelligencia-eszköz képes felismerni a rejtett szívbetegségeket EKG-fotók alapján.

Rejtett szívbetegségeket ismer fel EKG-ből egy innovatív mesterséges intelligencia-eszköz.
 
Az új mélytanulási alkalmazás automatizált szűrési módszert biztosít a bal kamrai (LV) szisztolés diszfunkcióra. Az állapot jelentősen csökkenti a szív pumpáló kapacitását, emiatt gyakori kórházi kezeléssel és a korai halálozás kétszeres kockázatával jár a betegek esetében.
 
A bal kamrai működési zavarok megelőzhetők, ha időben felismerik és a páciens mindig rendben beveszi a gyógyszereit. 
 
A tünetek megjelenése előtt azonban nem lehetett eddig azonosítani a betegséget. Olvasd el: Szív- és érrendszeri betegségek előrejelzését segíti a mesterséges intelligencia
 
Rejtett szívbetegségeket ismer fel EKG-ből az innovatív mesterséges intelligencia-eszköz
Rejtett szívbetegségeket ismer fel EKG-ből az innovatív mesterséges intelligencia-eszköz
 
A kihívás megoldására Rohan Khera orvos és csapata a Yale Egyetemen belül működő Cardiovascular Data Science Lab (CarDS) laboratóriumban kifejlesztett egy új mesterséges intelligencia (MI) alapú elektrokardiogram (EKG) interpretációt, amelyet globális használatra terveztek.
 
A tanulmány a Circulation folyóiratban jelent meg.
 
Egy kardiológus echocardiogram (EKG) vagy MRI vizsgálat nélkül nem tudja azonosítani a bal kamrai diszfunkcióban szenvedő betegeket. Az LV szisztolés diszfunkciójának diagnosztizálása – mely a szív fő kamrájának gyengesége - szívképalkotást igényel.
 
A rendellenesség széles körű szűrését korlátozza a technológia és a rendelkezésre álló szakértelem hiánya.
 
Mindazonáltal az EKG a klinikai gyakorlatban világszerte leginkább elérhető kardiovaszkuláris diagnosztikai teszt. Olvasd el: Szív-kockázat - MI azonosítja a kezelésből profitáló pácienseket
 
A kutatócsoport csaknem 400 ezer EKG-t tekintett át a képalkotó vizsgálatokból származó szívműködési zavarokra vonatkozó adatokkal párosítva. Az algoritmust különböző formátumokban tesztelték több amerikai klinika és kórház adataival, valamint egy nagy brazíliai közösségben.
 
„Bemutatjuk, hogy egy egyszerű fénykép vagy szkennelt kép kulcsfontosságú betekintést nyújthat a szív szerkezeti és működési zavaraiba, mindössze egy 12 elvezetéses EKG alapján, amely a legjobban felismerhető és legkönnyebben elérhető szívteszt - mondta Khera. - Ez megnyitja a lehetőséget, hogy végre szűrőeszközt hozzunk létre az ilyen betegségekre, amelyek világszerte 20–ból több mint 1 felnőttet érintenek.”
 
Hozzátette: ezen páciensek diagnózisa gyakran késik, mivel a fejlett tesztelés vagy nem elérhető, vagy csak a tünetekkel járó betegségben szenvedők számára van fenntartva. „Mostmár egy egyszerű web-alapú vagy okostelefonos alkalmazással azonosíthatjuk ezeket a betegeket” - mondta Khera.
 
Egy ilyen alkalmazás verziót a CarDS Lab üzemeltet is a bemutató céljából.
 
„Megközelítésünk megalkotta az EKG-képek szuperleolvasóját, amely azonosítja az LV szisztolés diszfunkciójának jeleit. Ezt az emberi szem nem tudja pontosan megfejteni" - mondta Veer Sangha, a tanulmány első szerzője, a CarDS Lab munkatársa.
 
Megjegyezte: mesterséges intelligencia-eszközük lehetővé teszi a korai diagnózist és kezelést, valamint azonosítja azokat, akiknél a jövőben fennáll a bal kamrai működési zavar kialakulásának kockázata. Mint mondta, az eredmények azt mutatják, hogy a mesterséges intelligencia által vezérelt fejlett EKG-következtetések alkalmazása a közeljövőben elérhetővé válik.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.