2024. 02. 28. - 08:50

Robotkutya segíti a látássértülteket mesterséges intelligenciával

Robotkutya segíti a látássértülteket mesterséges intelligenciával

RoboGuide néven állt elő egy robotebbel a Glasgow-i Egyetem: a robot képes segíteni a látássérült embereknek, mesterséges intelligencia alkalmazásával.

Hamarosan mesterséges intelligencia-vezérelt hajtott robotkutyákkal navigálhatnak a környezetükben a látássérült emberek.
A Glasgow-i Egyetem kutatói bemutatták a RoboGuide robotebet, ipari és jótékonysági partnereikkel közösen.
 
A robotkutya mesterséges intelligenciát használ, amivel nemcsak segíti felhasználóit az önálló mozgásban, hanem beszél is velük a körülöttük zajló eseményekről.
 
Számos élvonalbeli technológiát alkalmaz, amelyeket egy kész robottestre szerelnek fel – részletezte az egyetem.
 
Számítógépes látásmód a navigáláshoz
 
A RoboGuide nem az első robot-asszisztens, melyet látássérült emberek számára fejlesztettek ki. Létezik egy Gilde is, a MassRobotics startup cégtől, valamint a Pitchfire-győztes Glidance Inc. által megjelentetett Glidance is – amely inkább egy sétabotra emlékeztet. Olvasd el: Robotizált járássegítő készült látássérült embereknek
 
Robotkutya segíti a látássértülteket mesterséges intelligenciával
Robotkutya segíti a látássértülteket mesterséges intelligenciával
 
Az efféle robotokkal szemben azonban - a Glasgow-i Egyetem kutatói szerint - a RoboGuide két jelentős kihívással is foglalkozik.
 
Az első, hogy a technológia, amelyet ezek a robotok alkalmaznak a környezetükben történő navigáláshoz, korlátozhatja a használhatóságukat útmutatóként. 
 
„Azok a robotok, amelyek például GPS-t használnak a navigációhoz, jól teljesítenek a szabadban, de gyakran nehézségekbe ütköznek beltéri környezetben, ahol a jellefedettség gyengülhet – mondta dr. Olaoluwa Popoola, a projekt vezető kutatója, a Glasgow-i Egyetem James Watt Műszaki Karának munkatársa. - Mások, amelyek kamerát használnak a látáshoz, a látótávolság által korlátozottak, ami megnehezíti számukra, hogy biztonságosan irányítsák az embereket tárgyak körül vagy kanyarokban.”
 
A RoboGuide ezzel szemben egy sor kifinomult szenzorral van ellátva a környezet pontos feltérképezésére.
 
„Számítógépes látást és 3D technológiát használunk, amely a teljes környezetet átvizsgálja és megérti, hol vannak az egyes objektumok, oszlopok és akadályok” – jegyezte meg dr. Wasim Ahmad, a projekt társkutatója. 
 
A csapat olyan szoftvert fejlesztett ki, amely értékeli a térkép adatait és szimultán lokalizációs és leképezési (SLAM) algoritmusokat alkalmaz az optimális útvonalak meghatározásához, egyik helyről a másikra.
 
A szoftver valós időben értelmezi az érzékelőadatokat, lehetővé téve a robot számára a mozgó akadályok követését és elkerülését.
 
A robot beszélget a látássérülttel
 
A továbbfejlesztett navigáció mellett a RoboGuide képes beszélgetni is a felhasználóval. A robot egy nagy nyelvi modellt (LLM) használ – hasonlóan a ChatGPT-t működtető technológiához –, hogy megértse a körülötte levő emberek kérdéseit és válaszoljon azokra. Olvasd el: Érkezik a mesterséges intelligencia-alapú app látássérülteknek
 
Az LLM-ek mélytanulási algoritmusok, amelyek feldolgozzák a természetes nyelvi bemeneteket - például az elhangzott kérdéseket -, s ezek alapján megjósolják a válaszokat.
 
A RoboGuide mesterséges intelligenciája hatalmas nyelvi adathalmazokkal lett kiképezve, hogy előrejelezhessen és megfelelő válaszokat generálhasson a környezet számára a kérdésekre és parancsokra.
 
Komoly mérföldkő
 
A RoboGuide a közelmúltban jelentős mérföldkőhöz érkezett a fejlesztésében: 2023 decemberében tesztelték először látássérült önkéntesek.
 
A négylábú robot végigvezette őket a glasgow-i Hunterian Múzeumon. A RoboGuide segített nekik az bejárni az első emeleti kiállításokat és 6 kiállításról nyújtott interaktív szóbeli információkat számukra. Az eredmények ígéretesek voltak.
 
A kutatócsoport ezen bemutató adatait használja fel a RoboGuide platform további finomítására - a cél az, hogy egy teljesebb verziót dobjanak piacra.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.