2023. 12. 29. - 08:45

Elevenné tette látássérültek emlékeit a mesterséges intelligencia

Elevenné tette látássérültek emlékeit a mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia a vak és látássérült embereknek is komoly segítséget nyújthat. Ezúttal az emlékeiket alkották újra szakemberek, az MI segítségével.

Életre keltették látássérült emberek emlékeit francia szemészek. Az Optic 2000 csoport egy Australie.GAD elnevezésű reklámügynökséggel fogott össze: egy kampány keretében a mesterséges intelligencia előnyös felhasználását szerették volna bemutatni.
 
Képgenerátorok felhasználásával életre keltették a látássérült emberek emlékeit.
 
A vak és látássérült személyeket arra kérték, meséljenek legszebb emlékeikről, illetve arról, miként képzelik el azokat a szépségeket, amelyek a világban körülveszik őket. Olvasd el: Okos szemüveg helyettesítheti a vakok látását
 
Elevenné tette látássérültek emlékeit a mesterséges intelligencia
Elevenné tette látássérültek emlékeit a mesterséges intelligencia
 
A leírásokat Marc Da Cunha Lopes fotóművész fordította le a mesterséges intelligencia alapú képgenerátorok nyelvére, a lehető legpontosabban. Ezt követően átalakította őket parancsokká és kritériumokká.
 
A látássérültek emlékei megelevenedtek a képernyőn - a szavak képpé váltak
 
A dolog annyira jól sikerült, hogy a képekből még tárlatot is rendeztek Párizsban: az Atelier 13 Sévigné galériában tekinthették meg őket az érdeklődők. Olvasd el: Arcokat ismer fel és olvas a vakok új mesterséges intelligencia-szemüvege
 
A mesterséges intelligencia bevetésével a szakemberek meg tudták mutatni, hogy a vakokban és látássérültekben szintén komoly művészi képességek rejlenek, sőt, olykor nagyobbak, mint a látókban.
 
A kiállítás végeztével a képeket áruba is bocsátották, s a bejövő összegből szintén a látássérülteket támogatják – az Optic 2000 társasággal együttműködő Valentin Haüy Egyesület kapta meg a pénzt, amelyből a vakok és látássérültek számára sportrendezvényeket szerveznek majd.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.