2022. 10. 19. - 10:30

Rontotta a csecsemők kommunikációját a koronavírus-járvány

Rontotta a csecsemők kommunikációját a koronavírus-járvány

Nem volt jó hatással a csecsemők kommunikációjára a pandémia: a bezárások és az arcmaszkok miatt a babák fontos vizuális jelzéseket mulasztottak el – állapította meg egy tanulmány.

Rontotta a koronavírus-járvány a csecsemők kommunikációját – szakemberek szerint a bezárások, valamint az arcmaszkok használata miatt a babák fontos vizuális jelzésekről maradtak le.
 
A kisebb babák általában a gondozóik szemére, az idősebbek pedig a szájára összpontosítanak, miközben alapvető kommunikációs készségeket tanulnak meg. Olvasd el: Csecsemők lehetnek a kulcsai a mesterséges intelligencia következő generációjának
 
A bezárások és a maszkviselés azonban korlátozta a csecsemők számára a fontos vizuális jelekhez való hozzáférést és megakadályozta a fejlődésüket.
 
Rontotta a koronavírus-járvány a csecsemők kommunikációját
Rontotta a koronavírus-járvány a csecsemők kommunikációját
 
A dublini Orvostudományi és Egészségtudományi Egyetem kutatócsoportja a járvány korai hónapjaiban született 12 hónapos csecsemőket vizsgálta. Kiderült, mindössze 77 százalékuk tud egyetlen határozott szót kifejezni – szemben azzal, hogy normális körülmények között ez 89 százalékra jellemző. Olvasd el: A csecsemők objektumközpontú kódolása a mesterséges intelligenciánál is beválik?
 
Úgy tűnik, hogy a pandémiával összefüggő társadalmi elszigeteltség hatással volt a szociális kommunikációs készségekre a járvány idején született babáknál – jegyezték meg a kutatók.
 
Hozzátették azonban, hogy a készségek valószínűleg javulni fognak, amint a csecsemők visszatérnek a társadalomba az egészségügyi válság enyhülésével.
 
„A kisbabák természetüknél fogva csendesek és érdeklődők, s nagyon valószínű, hogy a társadalmi újranyitással szociális kommunikációs készségeik javulni fognak” – bizakodtak a szakemberek.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.