2021. 02. 01. - 10:35

Sokat segíthet nyugtalanul alvóknak az alvásfigyelő matrica

Sokat segíthet nyugtalanul alvóknak az alvásfigyelő matrica

A távolból is elérhető egészségügyi ellátás volt a 2021-es, Las Vegasi CES technológiai kiállítás egyik kiemelkedő témája – A találmányok között az alvásfigyelő matrica is bemutatkozott.

Az otthon is alkalmazható egészségügyi eszközök fejlesztése immár több éve tart – azok azonban sosem voltak olyan fontosak, mint a jelenlegi, koronavírus járvány sújtotta időkben. Olvasd el: A jó alvás is segít megelőzni a koronavírust
 
A 2021-es CES (Consumer Electronics show), melyet minden esztendőben megtartanak Las Vegasban, idén januárban virtuálisan került megrendezésre. Kiemelt termékei között voltak azok az otthoni elektronikai eszközök, amelyek lehetővé teszik, hogy az ember telemedicina keretében konzultáljon orvosával, vagy képes legyen ellenőrzi önnön egészségügyi állapotát, anélkül, hogy ehhez be kelljen térnie a doktorhoz.
 
Az orvosok számára nélkülözhetetlen, hogy akár otthonról is, de ellenőrizni tudják betegeik egészségét. Olvasd el: Bármikor ellenőrzi a szívet az új technológiai eszköz
 
A Tatch matrica szenzorai megmondják, hogyan alszunk és ez milyen hatással van ránk
A Tatch matrica szenzorai megmondják, hogyan alszunk és ez milyen hatással van ránk
 
A CES 2021-en most egy olyan matricát is bemutattak – Tatch néven –, amely az alváspozíciókat követi nyomon. Olyan, mintha egy alvástanulmányt végeznénk a saját hálószobánkban.
 
Vezeték nélküli, hordható szenzor, melyet a hasra és a mellkasra lehet tapasztani. Alvás közben figyelemmel kíséri a légzésszámot, a horkolást és a pihenés nyugalmát.
 
A szenzorok meg tudják mondani, milyen pozícióban alszunk, az éjszaka hány százalékában aludtunk ebben, s ez hogyan befolyásolta pihenésünket. Példának okáért, ha oldalunkon alszunk el, elárulja, mennyi ideig feküdtünk így, s jobb vagy rosszabb lett-e alvásunk attól, hogy átfordultunk a hátunkra.
 
Miközben ez még nem azonosíthatja, van-e alvási apnoé szindrómánk, a terméket készítő cég beszámolója szerint már dolgoznak a továbbfejlesztett verzión, amely ezt is képes lesz megmondani.
 
Valamennyi adat egy jelentésbe gyűlik, melyet aztán megoszthatunk egy alvási szakemberrel – vele természetesen a Tatch kapcsol össze.
 
A szakértő nagyobb betekintést nyújthat alvási szokásaiba, s javaslatokat tehet annak érdekében, hogy kipihentebbek legyünk.
 
A Tatch kísérleti programjába egyébként már lehet regisztrálni, az önkéntesek kettőt is kaphatnak 60 dollárért, azaz kicsit több, mint 17 ezer forintért.
 
 
Fotó: tatch.com
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.