Egészség hírek

Soványak szeretnénk maradni? Íme a titok

Soványak szeretnénk maradni? Íme a titok

Ha hosszú ideje azon gondolkodunk, mivel maradhatnánk tartósan vékonyak, érdemes két kérdést feltennünk magunknak: hányszor étkezünk házon kívül és mennyiszer tévézés közben?

Ha szeretnénk ügyelni a vonalainkra, első lépésben kapcsoljuk ki a tévét!

Természetesen nem arról van szó, hogy ha elzárjuk, biztosan soványak maradunk – de egy tanulmány szerint, akik nem tévénézés közben esznek, azok hatékonyabban fel tudják venni a harcot az elhízás ellen. A vacsoraidő különösen veszélyes, mert hajlamosak vagyunk tévé előtt étkezni és többet is enni a kelleténél.

Az otthoni étkezés, saját magunk által készített ételekből, tévénézés nélkül a legjobb

Az otthoni étkezés, saját magunk által készített ételekből, tévénézés nélkül a legjobb

A másik szabály: készítsünk minél több otthoni ételt, ugyanis ha menzán eszünk, sok esetben az is növeli a túlsúly kockázatát.

A tanulmány azonban nem talált különbséget aközött a karcsúság tekintetében, hogy a család együtt eszik vagy külön. Ez nem tűnt lényegesnek.

„Hogy mit csinálunk az étkezések alatt, az sokkal fontosabb – magyarázta Rachel Tumin, a tanulmány vezető szerzője, az Ohio-i Állami Egyetem felmérés- és lakossági egészség elemző munkatársa. – Ez rámutat arra, hogy nem árt alaposan megfigyelnünk, mi mindent végzünk evés közben. Van lehetőségünk arra, hogy kikapcsoljuk a tévét és inkább otthon készített ételeket fogyassunk – érdemes megtenni” - fogalmazott.

A kutatók 13 ezer ohiói lakost mértek fel a 2012-es tanulmány keretében. A résztvevők az azt megelőző héten legalább egy otthon készített ételt fogyasztottak, s egyharmaduk elhízott volt.

Az alanyok több mint fele a hét legtöbb napján otthoni ételt evett, 35 százalékuk csak egyes napokon, 13 százalékuk mindössze 1-2 napon. A résztvevők egyharmada tévét vagy videót nézett ezen étkezések közben, illetve szintén egyharmaduk mondta azt, hogy sosem volt bekapcsolva a készülék.

Azok a felnőttek ugyanakkor, akik sosem tévéztek evés közben, valóban kevésbé voltak elhízottak, az étkezés alatt, mint akik állandóan a képernyő előtt fogyasztották ételüket.

Hízásstop: még egy pizza is lehet egészséges, ha otthon készítjük el

Hízásstop: még egy pizza is lehet egészséges, ha otthon készítjük el

Mi több, a tanulmány azon alanyai, akik szinte mindig otthon készített ebédet, vacsorát fogyasztottak, sokkal kevésbé voltak túlsúlyosak a menzán, éttermekben étkezőkkel szemben.

Elhízás szempontjából a legkisebb kockázatot azok mutatták tehát, akik mindig nyugodtan, képernyőmentesen étkeztek és otthon összeállított ételt ettek.

A tanulmány szerzői - melyet egyébként a Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics-ben közöltek -, hozzáteszik: noha az, hogy együtt étkezett-e a család, nem jelentett különbséget eredményeiket tekintve, mégis fontos – a szociális és érzelmi egészség szempontjából.

Fotó: Instagram

Kapcsolódó cikk:

A túl kevés glutén is veszéllyel jár 

Hogy maradunk karcsúk a teljes kiőrlésűtől?

Hogyan segít soványnak maradni a teljes kiőrlésű?

B.A.

 

Eva Longoria ikrekkel terhes?

Eva Longoria ikrekkel terhes?

Bombaként robban pár nappal ezelőtt a hír, miszerint a színésznő állapotos. Most pedig azt pletykálják, hogy ikreket vár.   
4 jel, hogy a stressz már a hajadat is érinti!

4 jel, hogy a stressz már a hajadat is é...

Mindenbe beférkőzik, vigyázni kell vele – a stressz nemcsak mentálisan befolyásolhat bennünket, hanem kinézetünkre is komoly hatást gyakorol. Például a tincsein...
Kylie Jenner pánikba esett - le akarták fotózni

Kylie Jenner pánikba esett - le akarták ...

Aggódik a lányáért Kris Jenner. Kylie, akiről szeptember óta az a hír járja, hogy várandós, keveset teszi ki a lábát otthonról, minap azonban pánikban hívta fel...
Mennyi vitaminra van szüksége a macskának?

Mennyi vitaminra van szüksége a macskána...

Nem igényel különösebb figyelmet a háziállat vitaminigénye, azonban egy-két dologra érdemes gondot fordítani.   
Elhunyt a Cranberries énekesnője

Elhunyt a Cranberries énekesnője

Mindössze 46 évesen távozott az élők sorából Dolores O’Riordan, a Cranberries zenekar énekesnője. Január 15-én, Londonban hunyt el, ahol új dalok felvételével f...
Senki sem tökéletes

Senki sem tökéletes

Kutatások igazolják, hogy azok az édesanyák, akik mindenben a tökéletességre törekednek hajlamosabbak a depresszióra.   
Vonzóbb a pasi, ha foglalt?

Vonzóbb a pasi, ha foglalt?

Egy nemrégiben elkészült tanulmány szerint a nőknek sokkal jobban tetszenek azok a férfiak, akik már kapcsolatban élnek. Vajon mi lehet az oka?  
Kendall Jenner ledobta a textilt

Kendall Jenner ledobta a textilt

A népszerű modell a testvéreihez hasonlóan megvált ruháitól egy fotózás kedvéért. Nézd csak!  
A kevés hús segíthet a fogyásban?

A kevés hús segíthet a fogyásban?

Kutatók szerint hiába figyelnek a fogyni vágyók arra, hogy mennyit esznek a sok hús gátolhatja a súlyvesztést.   
Eljegyezték Britney Spears-t?

Eljegyezték Britney Spears-t?

Okot adott a találgatásokra a tehetséges énekesnő – Britney Spearsről ismert, hogy 2016 vége óta a nála fiatalabb Sam Ashgarival jár, de vajon már a vőlegénye i...
< >