Egészség hírek

Soványak szeretnénk maradni? Íme a titok

Soványak szeretnénk maradni? Íme a titok

Ha hosszú ideje azon gondolkodunk, mivel maradhatnánk tartósan vékonyak, érdemes két kérdést feltennünk magunknak: hányszor étkezünk házon kívül és mennyiszer tévézés közben?

Ha szeretnénk ügyelni a vonalainkra, első lépésben kapcsoljuk ki a tévét!

Természetesen nem arról van szó, hogy ha elzárjuk, biztosan soványak maradunk – de egy tanulmány szerint, akik nem tévénézés közben esznek, azok hatékonyabban fel tudják venni a harcot az elhízás ellen. A vacsoraidő különösen veszélyes, mert hajlamosak vagyunk tévé előtt étkezni és többet is enni a kelleténél.

Az otthoni étkezés, saját magunk által készített ételekből, tévénézés nélkül a legjobb

Az otthoni étkezés, saját magunk által készített ételekből, tévénézés nélkül a legjobb

A másik szabály: készítsünk minél több otthoni ételt, ugyanis ha menzán eszünk, sok esetben az is növeli a túlsúly kockázatát.

A tanulmány azonban nem talált különbséget aközött a karcsúság tekintetében, hogy a család együtt eszik vagy külön. Ez nem tűnt lényegesnek.

„Hogy mit csinálunk az étkezések alatt, az sokkal fontosabb – magyarázta Rachel Tumin, a tanulmány vezető szerzője, az Ohio-i Állami Egyetem felmérés- és lakossági egészség elemző munkatársa. – Ez rámutat arra, hogy nem árt alaposan megfigyelnünk, mi mindent végzünk evés közben. Van lehetőségünk arra, hogy kikapcsoljuk a tévét és inkább otthon készített ételeket fogyassunk – érdemes megtenni” - fogalmazott.

A kutatók 13 ezer ohiói lakost mértek fel a 2012-es tanulmány keretében. A résztvevők az azt megelőző héten legalább egy otthon készített ételt fogyasztottak, s egyharmaduk elhízott volt.

Az alanyok több mint fele a hét legtöbb napján otthoni ételt evett, 35 százalékuk csak egyes napokon, 13 százalékuk mindössze 1-2 napon. A résztvevők egyharmada tévét vagy videót nézett ezen étkezések közben, illetve szintén egyharmaduk mondta azt, hogy sosem volt bekapcsolva a készülék.

Azok a felnőttek ugyanakkor, akik sosem tévéztek evés közben, valóban kevésbé voltak elhízottak, az étkezés alatt, mint akik állandóan a képernyő előtt fogyasztották ételüket.

Hízásstop: még egy pizza is lehet egészséges, ha otthon készítjük el

Hízásstop: még egy pizza is lehet egészséges, ha otthon készítjük el

Mi több, a tanulmány azon alanyai, akik szinte mindig otthon készített ebédet, vacsorát fogyasztottak, sokkal kevésbé voltak túlsúlyosak a menzán, éttermekben étkezőkkel szemben.

Elhízás szempontjából a legkisebb kockázatot azok mutatták tehát, akik mindig nyugodtan, képernyőmentesen étkeztek és otthon összeállított ételt ettek.

A tanulmány szerzői - melyet egyébként a Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics-ben közöltek -, hozzáteszik: noha az, hogy együtt étkezett-e a család, nem jelentett különbséget eredményeiket tekintve, mégis fontos – a szociális és érzelmi egészség szempontjából.

Fotó: Instagram

Kapcsolódó cikk:

A túl kevés glutén is veszéllyel jár 

Hogy maradunk karcsúk a teljes kiőrlésűtől?

Hogyan segít soványnak maradni a teljes kiőrlésű?

B.A.

 

Taylor Swift félti kapcsolatát

Taylor Swift félti kapcsolatát

Nagyon boldog az énekesnő legújabb szerelmével, azonban gondosan ügyel arra, hogy a nyilvánosság ne tudjon szinte semmit meg magánéletéről.   
Nehezen tűnik el a narancsbőr

Nehezen tűnik el a narancsbőr

Szinte minden nő életét megkeseríti ez a bőrhiba. Attól ugyanis, hogy valaki lefogyott, nem jelent azt, hogy eltűnt a narancsbőr. Vajon mit lehet tenni?  
A valóságot mutatja Kulcsár Edina

A valóságot mutatja Kulcsár Edina

Noha napjainkban a plasztikai beavatkozások és a mindennapos smink teljesen elfogadottá vált és népszerű is, a magyar szépség mégsem mutat hamis képet a követői...
Sajtfesztivál Budapesten

Sajtfesztivál Budapesten

Igazi ínyencségekkel várják a gasztronómia szerelmeseit a rendezvényen, ahol több 300 különleges sajtot mutatnak be.   
Már nem titkolózik Lionel Richie lánya

Már nem titkolózik Lionel Richie lánya

A közelmúltban ment híre, hogy Sofia Richie és a 34 esztendős Scott Disick randevúzik egymással. Valószínű, hogy a legendás papa nem örül a dolognak, hiszen lán...
Erre kell ügyelni az őszi séta közben

Erre kell ügyelni az őszi séta közben

Az új évszak beköszöntével egyre hidegebb van oda kint, ez pedig a kutyákra is hatással van. Éppen ezért érdemes oda figyelni néhány dologra.   
Letette az alkoholt Ed Sheeran

Letette az alkoholt Ed Sheeran

Nem iszik szeszes italt a népszerű zenész biciklibalesete óta – Ed Sheeran szeretné, ha mielőbb felgyógyulna, ezt azonban lassítaná az alkoholfogyasztás.
Ezt csinálják a férfiak szakítás után

Ezt csinálják a férfiak szakítás után

Egy kapcsolat vége mindenkit megvisel, még a pasikat is, noha sokszor nem ezt mutatják.   
Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Mindenkivel előfordult már, hogy nem volt ötlete ajándék vásárlás terén, hiszen nem akart egy századik ugyanolyan tárgyat ajándékozni kedvesének és olyan holmit...
Készíts öregedés elleni, csipkebogyós archidratálót!

Készíts öregedés elleni, csipkebogyós ar...

Tudtuk-e, hogy a csipkebogyó mag olajának hatékonysága a botox kezeléshez hasonló?  Ha a ráncok megelőzése a célunk, próbáljuk ki ezt a kiváló, saját készítésű ...
< >