Egészség hírek

Soványak szeretnénk maradni? Íme a titok

Soványak szeretnénk maradni? Íme a titok

Ha hosszú ideje azon gondolkodunk, mivel maradhatnánk tartósan vékonyak, érdemes két kérdést feltennünk magunknak: hányszor étkezünk házon kívül és mennyiszer tévézés közben?

Ha szeretnénk ügyelni a vonalainkra, első lépésben kapcsoljuk ki a tévét!

Természetesen nem arról van szó, hogy ha elzárjuk, biztosan soványak maradunk – de egy tanulmány szerint, akik nem tévénézés közben esznek, azok hatékonyabban fel tudják venni a harcot az elhízás ellen. A vacsoraidő különösen veszélyes, mert hajlamosak vagyunk tévé előtt étkezni és többet is enni a kelleténél.

Az otthoni étkezés, saját magunk által készített ételekből, tévénézés nélkül a legjobb

Az otthoni étkezés, saját magunk által készített ételekből, tévénézés nélkül a legjobb

A másik szabály: készítsünk minél több otthoni ételt, ugyanis ha menzán eszünk, sok esetben az is növeli a túlsúly kockázatát.

A tanulmány azonban nem talált különbséget aközött a karcsúság tekintetében, hogy a család együtt eszik vagy külön. Ez nem tűnt lényegesnek.

„Hogy mit csinálunk az étkezések alatt, az sokkal fontosabb – magyarázta Rachel Tumin, a tanulmány vezető szerzője, az Ohio-i Állami Egyetem felmérés- és lakossági egészség elemző munkatársa. – Ez rámutat arra, hogy nem árt alaposan megfigyelnünk, mi mindent végzünk evés közben. Van lehetőségünk arra, hogy kikapcsoljuk a tévét és inkább otthon készített ételeket fogyassunk – érdemes megtenni” - fogalmazott.

A kutatók 13 ezer ohiói lakost mértek fel a 2012-es tanulmány keretében. A résztvevők az azt megelőző héten legalább egy otthon készített ételt fogyasztottak, s egyharmaduk elhízott volt.

Az alanyok több mint fele a hét legtöbb napján otthoni ételt evett, 35 százalékuk csak egyes napokon, 13 százalékuk mindössze 1-2 napon. A résztvevők egyharmada tévét vagy videót nézett ezen étkezések közben, illetve szintén egyharmaduk mondta azt, hogy sosem volt bekapcsolva a készülék.

Azok a felnőttek ugyanakkor, akik sosem tévéztek evés közben, valóban kevésbé voltak elhízottak, az étkezés alatt, mint akik állandóan a képernyő előtt fogyasztották ételüket.

Hízásstop: még egy pizza is lehet egészséges, ha otthon készítjük el

Hízásstop: még egy pizza is lehet egészséges, ha otthon készítjük el

Mi több, a tanulmány azon alanyai, akik szinte mindig otthon készített ebédet, vacsorát fogyasztottak, sokkal kevésbé voltak túlsúlyosak a menzán, éttermekben étkezőkkel szemben.

Elhízás szempontjából a legkisebb kockázatot azok mutatták tehát, akik mindig nyugodtan, képernyőmentesen étkeztek és otthon összeállított ételt ettek.

A tanulmány szerzői - melyet egyébként a Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics-ben közöltek -, hozzáteszik: noha az, hogy együtt étkezett-e a család, nem jelentett különbséget eredményeiket tekintve, mégis fontos – a szociális és érzelmi egészség szempontjából.

Fotó: Instagram

Kapcsolódó cikk:

A túl kevés glutén is veszéllyel jár 

Hogy maradunk karcsúk a teljes kiőrlésűtől?

Hogyan segít soványnak maradni a teljes kiőrlésű?

B.A.

 

Tom Hardy a valóságban is hős

Tom Hardy a valóságban is hős

A jóképű sztár a minap igazi hőstettet vitt véghez, ugyanis elkapott egy tolvajt.   
Nem segít a hátfájáson a meditáció?

Nem segít a hátfájáson a meditáció?

A tudatosság rövid távon valóban segít a fájdalmakon, de hosszútávon kevésbé – mutattak rá a kutatók, hozzátéve: egyeseknél jobban működhet,mint másoknál.
Zayn Malik új zenei videóval tér vissza!

Zayn Malik új zenei videóval tér vissza!

A népszerű énekes vadonatúj albumának első részleteit „csepegteti”: Zayn Malik a Still Got Time című, legutóbbi dalához készített videóklipet.
Jennifer Lopeznek első este nem kellett a pasija

Jennifer Lopeznek első este nem kellett ...

Régóta nem titok, hogy a gyönyörű, kétgyermekes énekesnőnek új szerelme van, Alex Rodriguez személyében – JLo azonban Ellen DeGeneres showjában elmesélte, hogy ...
Stroke-hoz és demenciához járul hozzá az üdítőital?

Stroke-hoz és demenciához járul hozzá az...

Az édesített üdítők hátrányos tulajdonságairól már nem egyszer hallhattunk – Ám a legújabb kutatások szerint a demencia és a stroke esélyének növeléséhez is hoz...
Zsírt használnának a hegmentes gyógyulásért?

Zsírt használnának a hegmentes gyógyulás...

Olyan módszert fedeztek fel az orvosok, mellyel valósággal „manipulálni” tudják a sebek gyógyulását. Úgy mehet végbe, akár a bőr regenerálódása és nem a hegesed...
Megvált hajkoronájától Cara Delevingne

Megvált hajkoronájától Cara Delevingne

Valósággal végigsöpört az interneten a modell bejelentése, miszerint kopasz lesz.Nos, nem várt sokáig, máris levágatta haját.   
Itt a parmezános, baconos töltött gomba!

Itt a parmezános, baconos töltött gomba!

Előételnek sem rossz ez a pompás összeállítás - de ha a kedvenc gombánkat remek töltelékkel egészítjük ki, hihetetlen finom, s akár leves utáni második fogásnak...
Milyen a jó jutalomfalat?

Milyen a jó jutalomfalat?

Te is megleped kiskutyád néha egy-egy illatos finomsággal? Akkor jól teszed, ugyanis nagyon szeretik, de oda kell figyelni néhány apróságra.  
Különleges modell tündököl Marc Jacobs új kampányában

Különleges modell tündököl Marc Jacobs ú...

A divatvilág mindig is imádta a megszokottól eltérő külsejű lányokat. Nem csoda, hogy a világhírű márka nem mindennapi lányt választott arcának.   
< >