Egészség hírek

Soványak szeretnénk maradni? Íme a titok

Soványak szeretnénk maradni? Íme a titok

Ha hosszú ideje azon gondolkodunk, mivel maradhatnánk tartósan vékonyak, érdemes két kérdést feltennünk magunknak: hányszor étkezünk házon kívül és mennyiszer tévézés közben?

Ha szeretnénk ügyelni a vonalainkra, első lépésben kapcsoljuk ki a tévét!

Természetesen nem arról van szó, hogy ha elzárjuk, biztosan soványak maradunk – de egy tanulmány szerint, akik nem tévénézés közben esznek, azok hatékonyabban fel tudják venni a harcot az elhízás ellen. A vacsoraidő különösen veszélyes, mert hajlamosak vagyunk tévé előtt étkezni és többet is enni a kelleténél.

Az otthoni étkezés, saját magunk által készített ételekből, tévénézés nélkül a legjobb

Az otthoni étkezés, saját magunk által készített ételekből, tévénézés nélkül a legjobb

A másik szabály: készítsünk minél több otthoni ételt, ugyanis ha menzán eszünk, sok esetben az is növeli a túlsúly kockázatát.

A tanulmány azonban nem talált különbséget aközött a karcsúság tekintetében, hogy a család együtt eszik vagy külön. Ez nem tűnt lényegesnek.

„Hogy mit csinálunk az étkezések alatt, az sokkal fontosabb – magyarázta Rachel Tumin, a tanulmány vezető szerzője, az Ohio-i Állami Egyetem felmérés- és lakossági egészség elemző munkatársa. – Ez rámutat arra, hogy nem árt alaposan megfigyelnünk, mi mindent végzünk evés közben. Van lehetőségünk arra, hogy kikapcsoljuk a tévét és inkább otthon készített ételeket fogyassunk – érdemes megtenni” - fogalmazott.

A kutatók 13 ezer ohiói lakost mértek fel a 2012-es tanulmány keretében. A résztvevők az azt megelőző héten legalább egy otthon készített ételt fogyasztottak, s egyharmaduk elhízott volt.

Az alanyok több mint fele a hét legtöbb napján otthoni ételt evett, 35 százalékuk csak egyes napokon, 13 százalékuk mindössze 1-2 napon. A résztvevők egyharmada tévét vagy videót nézett ezen étkezések közben, illetve szintén egyharmaduk mondta azt, hogy sosem volt bekapcsolva a készülék.

Azok a felnőttek ugyanakkor, akik sosem tévéztek evés közben, valóban kevésbé voltak elhízottak, az étkezés alatt, mint akik állandóan a képernyő előtt fogyasztották ételüket.

Hízásstop: még egy pizza is lehet egészséges, ha otthon készítjük el

Hízásstop: még egy pizza is lehet egészséges, ha otthon készítjük el

Mi több, a tanulmány azon alanyai, akik szinte mindig otthon készített ebédet, vacsorát fogyasztottak, sokkal kevésbé voltak túlsúlyosak a menzán, éttermekben étkezőkkel szemben.

Elhízás szempontjából a legkisebb kockázatot azok mutatták tehát, akik mindig nyugodtan, képernyőmentesen étkeztek és otthon összeállított ételt ettek.

A tanulmány szerzői - melyet egyébként a Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics-ben közöltek -, hozzáteszik: noha az, hogy együtt étkezett-e a család, nem jelentett különbséget eredményeiket tekintve, mégis fontos – a szociális és érzelmi egészség szempontjából.

Fotó: Instagram

Kapcsolódó cikk:

A túl kevés glutén is veszéllyel jár 

Hogy maradunk karcsúk a teljes kiőrlésűtől?

Hogyan segít soványnak maradni a teljes kiőrlésű?

B.A.

 

Ezért ne hagyj ki egy étkezést se!

Ezért ne hagyj ki egy étkezést se!

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy az étkezésnél milyen fontos a rendszeresség. Nem hiába, hiszen számos káros hatása lehet.
Brad Pitt odáig van Jennifer Anistonért?

Brad Pitt odáig van Jennifer Anistonért?

Friss információk szerint a színész már nagyon bánja, hogy elhagyta egykor kedvesét, a Jóbarátok sztárját.   
Sminklemosás, méregtelenítés természetes módon

Sminklemosás, méregtelenítés természetes...

Az arcunkra kent festéket, alapozót minden este el kell távolítanunk. Ezt többnyire valamilyen arctejjel vagy tonikkal tesszük meg. Ha azonban a természetes meg...
A gyógyulás útjára lépett Shannen Doherty?

A gyógyulás útjára lépett Shannen Dohert...

Két esztendeje küzd rákos megbetegedésével a csinos színésznő, s úgy tűnik, mostanra rendeződik az egészsége. Shannen Doherty folyamatosan tájékoztatja rajongói...
Növeli a mellrák kockázatát a hajfesték?

Növeli a mellrák kockázatát a hajfesték?

A hajápolási termékek használatának biztonsága évek óta vitatott. Egy új tanulmány most arra világít rá, hogy a fekete bőrű nőknél, akik sötét hajfestéket haszn...
George Clooney visszavonul?

George Clooney visszavonul?

Az 56 éves sztárról azt beszélik, hogy felhagy a színészkedéssel és csak a családjának szenteli az életét.   
Jay-Z új albuma már a küszöbön áll!

Jay-Z új albuma már a küszöbön áll!

Az újdonsült, háromszoros apuka nemcsak új babáknak örülhet – Jay-Z június végén tervezi piacra dobni friss albumát, melyről az új sláger már hallható is.
Gyűrűt kapott Kiss Ramóna

Gyűrűt kapott Kiss Ramóna

A szépséges színésznő a közösségi oldalán árulta el rajongóinak, hogy eljegyezték őt.
Mi a különbség a mellimplantátumok között? - 1.rész

Mi a különbség a mellimplantátumok közöt...

Évtizedek óta az öt legnépszerűbb esztétikai beavatkozásnak számít a mellplasztika. Ami azonban változott az évek során, a technika és a felhasznált anyagok. Mi...
Hallgasd meg a nyár legnagyobb slágerét

Hallgasd meg a nyár legnagyobb slágerét

Előreláthatólag az idei nyár egyik legnépszerűbb dala lesz Katy Perry, Calvin Harris, Pharell és Big Sean közös alkotása.
< >