2021. 04. 20. - 09:40

Mesterséges intelligencia – Műorr segíthet a szaglásukat elvesztőknek?

Mesterséges intelligencia – Műorr segíthet a szaglásukat elvesztőknek?

Aktuális találmánnyal rukkolt elő egy kutatócsoport, amely a koronavírus-járvány miatt szaglásukat vesztett embereknek is segíthet – egy műorral.

Mint az már valószínűleg mindenki számára ismert, sokan veszítik el átmenetileg szaglásukat és ízérzékelésüket a koronavírus megbetegedés miatt.
 
Minden bizonnyal ez a tény vezérelte a Microsoft vezető programmenedzserét, aki mesterséges intelligenciával működő műorrot fejlesztett ki. Benjamin Cabe nemcsak megalkotta a szagokat érzékelni képes eszközt, de az elkészítéséhez szükséges forrásokat és forráskódot is megosztotta másokkal a Github csatornán. Olvasd el: Profi szakácsokat segítene a mesterséges intelligencia
 
Cabe elárulta, hogyan jutott erre a felfedezésre. Mint írta, 2020 májusában rengeteg ideje ment el arra, hogy a legjobb ízű kenyeret elkészítse magának otthon. 
 
Mesterséges intelligencia-orr született egy recept-kísérletezés során
Mesterséges intelligencia-orr született egy recept-kísérletezés során
 
Ennek során azt is igyekezett megállapítani, mikor kerül a kovász optimális állapotba, hogy tökéletes legyen a bagett. Pár hét leforgása alatt létrehozott egy mesterséges orrot – ehhez az utasításokat mások számára is elérhető tette.
 
A mesterséges intelligenciát használó orr olyan, mint egy szokványos emberi orr. Benjamin Cabe a Twitteren megosztott róla egy videót, melyen látható, ahogyan a szerkezet érzékeli a szagokat a környezetében.
 
A feltaláló bemutatja a működését egy kávéval. Felemeli az orrot a csésze fölé, melynek képernyőjén rövid időn belül megjelenik a kávé felirat, sőt az illat intenzitását is értékeli – ebben az esetben 57 százalékosra. Olvasd el: Egy ház alaprajzát is képes elkészíteni a mesterséges intelligencia
 
A műorr a szerkezet külső részére került, a hátsó oldalon pedig kis képernyőn a különféle illatok, szagok erősségét jelzi ki az eszköz. Cabe elmondása szerint az orrban egy nyílás található egy Grove Multichannel gázérzékelő számára, míg a hátoldalon rögzíthető egy Wio terminál és egy 25 mm-es ventilátor.
 
Benjamin Cabe mesterséges intelligencia-orra nagy sikerre tehet szert manapság, hiszen valóban nem kevesen vannak, akik a koronavírus-fertőzést követően nem éreznek illatokat és ízeket.
 
A szerkezet remélhetőleg széles körben is elérhetővé válik a közeljövőben.
 
 
Fotó: Twitter/Benjamin Cabe
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.