2022. 09. 07. - 09:40

Mesterséges intelligencia - Elárulja a gyermek mentális hogylétét a robot

Mesterséges intelligencia - Elárulja a gyermek mentális hogylétét a robot

A robotok képesek észlelni a gyermekek mentális jóléti problémáit – ehhez a szülők vagy a csemete saját szavaival történő tesztelés szükséges.

Bebizonyította egy kutatócsoport, hogy a robotok észlelni tudják a gyermekek mentális problémáit – ehhez azonban az kell, hogy a szülők vagy a csemete maga beszéljen a tesztelés során.
 
A Cambridge-i Egyetem robotikusai és kutatói 28 gyermek bevonásával végeztek vizsgálatot.
 
Segítőjük egy gyerek-humanoid robot volt, ezt vezették be a kiskorúak közé, hogy standard pszichológiai kérdőívekkel értékeljék a résztvevőket.
 
A robot minden munkamenet során négy különböző feladatot hajtott végre. Olvasd el: Segít a robot a gyerekeknek az olvasásban
 
Mesterséges intelligencia - Elárulja a gyermek mentális hogylétét a robot
Mesterséges intelligencia - Elárulja a gyermek mentális hogylétét a robot
 
Az első esetben nyílt kérdéseket tett fel a gyermekeknek a héten tapasztalt, boldog és szomorú emlékekről. Másodjára egy rövid hangulati és érzelmi kérdőív (SMFQ) kitöltetése volt a feladata.
 
Harmadjára képfeladatot adott meg a csemetéknek, amelyeknél a gyerekeknek a képekhez kapcsolódóan kell válaszolniuk. Végül a felülvizsgált gyermekek szorongásos és depressziós skáláját (RCADS) kellett elkészítenie.
 
A kérdőív befejezése után a gyerekeket három csoportra osztották annak alapján, hogy mennyire hasonló a mentális jólétük. Ezután az alanyok kapcsolatba léptek a robotokkal: beszéltek velük, megérintették a kezén és lábán lévő érzékelőket. A robotok további érzékelőket is tartalmaznak azonban, amelyek nyomon követhetik a résztvevő szívverését, fej- és szemmozgását. Olvasd el: Gyerekekkel is tanul az aranyos mini robot
 
A gyerekek élvezték a foglalkozást, mivel ez egy velük megegyező méretű robot volt. Néhány mentális betegségben szenvedő csemete meg is nyílt előtte, holott korábban ezt a szüleivel sem tette meg.
 
A foglalkozások pozitívabb reakciókat váltottak ki azon gyerekek esetében, akik nem küzdöttek mentális betegséggel.
 
„Mivel az általunk használt robot gyerek méretű, s egyáltalán nem fenyegető, a gyerekek bizalmasnak tekinthetik a gépet. Úgy érzik, nem kerülnek bajba, ha megosztanak vele titkokat – mondta el Nida Itrat Abbasi, a tanulmány szerzője.
 
A kutatócsoport bízik benne, hogy a jövőben még több résztvevővel bővítheti felmérését. Vizsgálják emellett azt is, vajon hasonló eredményeket lehet-e elérni egy robotvideocsevegés révén.
 
Úgy vélik, a robot hasznos alternatívája lehet a hagyományos mentális egészségfelmérő módszereknek. Sosem helyettesíthetik azonban a professzionális mentális egészségügyi támogatást.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.