2022. 11. 02. - 09:05

Többször azonosítja a bal kamrai diszfunkciót a mesterséges intelligencia használata

Többször azonosítja a bal kamrai diszfunkciót a mesterséges intelligencia használata

A mesterséges intelligencia-kompatibilis szűrőeszköz gyakori alkalmazói nagyobb valószínűséggel diagnosztizálják a bal kamrai diszfunkciót, mint akik kevésbé használják a technológiát – derült ki egy tanulmányból.

Ma már nem kérdés, hogy a mesterséges intelligencia (MI) javíthatja a betegek diagnosztizálását és kezelését. Ehhez azonban szükséges, hogy a mesterséges intelligencia-kompatibilis klinikai eszközök könnyen elérhetőek és használhatóak legyenek.
 
A Mayo Klinika új kutatása most rámutatott: azok az orvosok, akik gyakran használnak MI-kompatibilis szűrőeszközt, nagyobb valószínűséggel diagnosztizálják a bal kamrai diszfunkciót, mint akik nem élnek a lehetőséggel.
 
Azok, akik alkalmazták ezt a klinikai döntéstámogató eszközt, kétszer nagyobb valószínűséggel azonosították az alacsony bal kamrai ejekciós frakciót az MI-eszközt nem használókhoz képest. Olvasd el: Mesterséges intelligencia a rejtett szívbetegségek felderítésére
 
Többször azonosítja a bal kamrai diszfunkciót a mesterséges intelligencia használata
Többször azonosítja a bal kamrai diszfunkciót a mesterséges intelligencia használata
 
A kutatók tanulmányt közöltek a fentiekről a Mayo Clinic Proceedings folyóiratban. A kutatás nagy eltéréseket talált a mesterséges intelligencia-ajánlások elfogadásának arányát tekintve.
 
Azok a klinikusok, akik nagyobb alkalmazkodóképességgel rendelkeztek, általában kevésbé voltak tapasztaltak az összetett egészségügyi problémákkal küzdő betegek kezelésében - az életkor, a nem, az évek tapasztalata és az ápolt betegek száma azonban nem volt szignifikáns tényező.
 
„Meglepő volt látni a jelentős különbséget a diagnózisok arányában, az eszközt nagymértékben és az azt kevésbé alkalmazók között – mondta David Rushlow, a Mayo Klinika orvosa és az intézmény középnyugati családgyógyászati ​​osztályának vezetője. - Az eszköz rendkívül hasznos, arra azonban nem számítottunk, hogy az alacsony ejekciós frakció diagnosztizálási aránya megduplázódik az eszközt alig alkalmazók diagnózisaihoz képest.”
 
Az ejekciós frakció azt méri, hogy a vér hány százaléka hagyja el a szívet minden egyes összehúzódáskor. Alacsony ejekciós frakciót okozhat a szívizomgyengeség, például kardiomiopátia, valamint a szívbillentyű-problémák, a kontrollálatlan magas vérnyomás vagy szívroham okozta károsodás. Olvasd el: Felismeri a szívbetegségeket a mesterséges intelligencia
 
Az alacsony ejekciós frakcióval rendelkező betegek korai diagnózisa és kezelése kritikus fontosságú a tünetekkel járó szívelégtelenség, a kórházi kezelés és a halálozás kockázatának csökkentése érdekében. 
 
„Az MI döntéstámogató eszközök nagyon hatékonyak lehetnek a súlyos egészségügyi állapotok diagnosztizálásában a szokásos klinikai tünetek megjelenése előtt. Felülmúlhatják a hagyományos diagnosztikai megközelítéseket” – jegyezte meg dr. Rushlow.
 
Mint mondta, azok a klinikusok, akik nagy valószínűséggel betartották a mesterséges intelligencia-döntési segédlet ajánlásait, általában kevésbé voltak tapasztaltak a komplex betegségekkel küzdők kezelésében.
 
„Ez jól mutatja a mesterséges intelligencia rendszerek fontosságát, amelyek zökkenőmentesen integrálódnak a klinikusok munkafolyamataiba. Az MI-t technikai természete miatt gyakran az akadémiai, speciális gyakorlatokban kezdeményezik és fejlesztik az egészségügyben. A mesterséges intelligencia előnyeinek maximalizálása érdekében több együttműködésre van szükség a speciális gyakorlatok között és az alapellátásban” – jegyezte meg dr. David Rushlow.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.