2023. 05. 31. - 10:25

Továbbterjed a mellrák? – A mesterséges intelligencia megmondja

Továbbterjed a mellrák? – A mesterséges intelligencia megmondja

Mesterséges intelligencia-modellt fejlesztettek ki a tudósok, amely képes megmondani, hogy a mellrák továbbterjed vagy sem.

Meg tudja mondani a mesterséges intelligencia, vajon továbbterjed-e egy emlőrák vagy sem. A fejlesztést a Londoni King’s College kutatói dolgozták ki.
 
A technológia képes mérni az agresszívnek számító, hármas negatív mellrákban szenvedők nyirokcsomóinak immunválaszát - annak megállapításához, megjósolható-e, hogy az állapot valószínűleg metasztázisokat képez. Olvasd el: Mellrák - Mást lát az orvos és mást a mesterséges intelligencia?
 
Az emlőráksejtek először általában a daganathoz legközelebb eső hónalj nyirokcsomóiba terjednek át.
 
Továbbterjed a mellrák? – A mesterséges intelligencia megmondja
Továbbterjed a mellrák? – A mesterséges intelligencia megmondja
 
A King's College szakértői szerint a mesterséges intelligencia modell személyre szabottabb kezelést eredményezhet a nők egyéni kockázati profilja alapján. Olvasd el: MI és MRI segít kizárni a rákot sűrű mellszövet esetén
 
A mesterséges intelligencia segítségével rengeteg nyirokcsomóképet néztek meg, s konkrét mintákat vettek alapul – emelte ki dr. Anita Grigoriadis, a kutatás vezetője.
 
„Amikor számos betegnél sok nyirokcsomót tekintettünk át, azt tapasztaltuk, hogy amikor ezeket a jellemzőket megtaláljuk, olyanok, mintha a jelei lennének annak, hogy a páciens valamilyen módon képes hosszabb ideig visszatartani a rák más szervekben történő megjelenését – szemben azokkal a betegekkel, akiknél nem találtuk ezeket a jellemzőket a nyirokcsomókban” – magyarázta a szakember.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.