2021. 06. 28. - 10:20

Ultravékony eszköz segítheti a súlyos hát- és lábfájdalmak kezelését

Ultravékony eszköz segítheti a súlyos hát- és lábfájdalmak kezelését

Egy rendkívül vékony, új, felfújható eszköz jelenthet komoly segítséget a legsúlyosabb hát- és lábfájdalmak kezelésében, anélkül, hogy műtétre lenne szükség.

A legsúlyosabb hát- és lábfájdalmak kezelésében nyújt jelentős segítséget egy új eszköz, mely az operáció szükségességét is kiválthatja – adták hírül a felfújható készüléket kifejlesztő kutatók.
 
A lágy robotgyártási technikákkal, ultravékony elektronika és a mikrofluidikumok - azaz mikroszkopikus folyadékcseppek - kombinációjával készült eszközt úgy alkották meg, hogy kismértékű elektromos áramot juttasson el a gerincvelőbe a fájdalomjelek megzavarása érdekében.
 
Nagyjából olyan széles, mint az emberi haj: tűvel lehet bejuttatni és beültetni a gerincoszlop epidurális terébe – ugyanarra a részre, ahová injekciókat adnak be a szülés alatti fájdalom csökkentésére – magyarázták az angliai Cambridge-i Egyetem kutatói. Olvasd el: Nyak- és hátfájás: a fokozott aktivitás nem mindig a legjobb tanács?
 
Új eszköz segíthet a súlyos hát- és lábfájdalmakkal küzdőknek
Új eszköz segíthet a súlyos hát- és lábfájdalmakkal küzdőknek
 
A készülék a korai tesztjei alapján hatékony kezelést nyújthat a súlyos láb- és hátfájdalmak esetén – amennyiben a vényköteles fájdalomcsillapítók nem válnak be. Igaz, az eszközt klinikai vizsgálatok során még értékelni kell.  
 
Az újdonsággal kapcsolatos megállapításokat a Science Advances folyóiratban közölték a szakemberek.
 
Céljuk egy olyan eszköz elkészítése volt, amely klinikailag hatékony és nincs szükség hozzá komplex és kockázatos műtétre - mondta el Christopher Proctor, tanulmány társszerzője sajtóközleményében.
 
Mivel a világon sok ezer ember küzd komoly hát- és lábfájdalmakkal, a kutatók az elmúlt évek során a gerincvelőt stimuláló eszközök használatát igyekeznek kiaknázni - amelyek kis elektromos impulzusokat juttatnak a gerinc fájdalomjeleket agyba juttató idegei közé.
 
Az új készülékhez a kutatók a félvezető ipar rugalmas elektronikáját, a gyógyszeradagolásban használt apró mikrofolyadék-csatornák, illetve a lágy robotikában alkalmazott alakváltoztató anyagok kombinációját alkalmazták.
 
A kész eszköz csupán 60 mikron vastagságú az implantációt megelőzően. A beültetését helyi érzéstelenítésben végzik, s ha bejuttatták az epidurális térbe, felfújják vízzel vagy levegővel, így egy apró légmatracként kigördül és lefedi a gerincvelő nagy részét.
 
Ezt követően az ultravékony elektródák segítségével impulzusgenerátorhoz csatlakoztatják, s kis elektromos impulzusokat juttatnak vele a gerincvelői idegekbe.
 
Az eszközt a gyártóval együttműködve fejlesztik tovább. A kutatók abban bíznak, két-három éven belül megkezdik a beteg-teszteket is.
 
„Ez egy hatékony eszköz, mely nem igényel invazív műtétet, s nagyon sok ember számára hozhat megkönnyebbülést” - mondta el Damiano Barone társszerző sajtóközlemény keretében.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.