2021. 03. 03. - 10:35

Valóban segít az agy felpörgetésében a délutáni alvás?

Valóban segít az agy felpörgetésében a délutáni alvás?

Régóta úgy tartják, hogy a délutáni alvásnak köszönhetően az ember memóriája jobbá válik, tájékozódó képessége, előadásmódjának gördülékenysége is javul. De valóban így van?

Agyunk vitathatatlanul a test legfontosabb szerve. Nemcsak kontrollálja és koordinálja cselekedeteinket, reakcióinkat, de lehetővé teszi azt is, hogy érezzünk, gondolkodjunk. Vagyis, mindazt, amitől emberiek vagyunk.
 
Nem kétséges, hogy az agyat egészségesen tartani kiemelten fontos.
 
Egy közelmúltbeli tanulmány rámutatott: a rendszeres délutáni alvás élesen tartja az agyat – jobb mentális képességeket eredményez. Olvasd el: A túl sok éjszakai fény növeli a pajzsmirigyrák esélyét?
 
A kutatók - köztük Wei Li a kínai Sanghaji Jiao Tong Egyetemről - azt sugallják: a délutáni alvás jobb helyismeretet, gördülékenyebb verbális képességeket és munkamemóriát eredményez.
 
A kutatásba 2214, látszólag egészséges, legalább 60 éves embert vontak be Kína számos nagyvárosából. Közülük 1534 rendszeresen aludt délutánonként, 680 pedig nem. Valamennyiüket alávetették különféle egészségügyi ellenőrzéseknek, kognitív felmérésnek.
 
A délutáni alvás igen jó hatással lehet agyunk egészségére
A délutáni alvás igen jó hatással lehet agyunk egészségére
 
Az éjszakai alvás átlagos hossza körülbelül 6,5 óra volt mindkét csoportban. A délutáni szunyókálás legalább öt percnyi, egymást követő alvást jelentett, s legfeljebb 2 óra alvásként határozták meg - a többség ebéd után feküdt le egy kicsit pihenni.
 
Az alanyokat megkérdezték, milyen gyakran alszanak délután a hét folyamán – az egyszeri alkalomtól a mindennaposig.
 
A demencia szűrővizsgálatok 30 olyan elemet tartalmaztak, amelyek a kognitív képesség és a magasabb funkció több aspektusát mérték, beleértve a térbeli készségeket, a munkamemóriát, a figyelmet, a problémamegoldást, a helytudatosságot és a verbális folyékonyságot. Olvasd el: A kevés alvás a gyermekek mentális egészségét veszélyezteti
 
Az MMSE kognitív teljesítmény pontszáma lényegesen magasabb volt azok körében, akik aludtak délután, mint azok között, akik nem szundítottak.
 
Jelentős különbségek voltak megfigyelhetők a helybeli tudatosság, a memória és a verbális képessége gördülékenysége terén is.
 
Mivel megfigyeléses tanulmányról van szó, az okot nem bizonyíthatja. A délutáni alvások pontos hosszát nem tartalmazta a kutatás, de azért vannak magyarázatok a felfedezésekre.
 
Az egyik elmélet szerint a gyulladás közvetítőként játszik szerepet a napközbeni szundikálás és a rossz egészségi állapot között; a gyulladásos vegyi anyagoknak az alvászavarokban is szerepük van - jegyzik meg a kutatók.
 
Az alvás szabályozza a test immunválaszát, míg a szunyókálásról úgy vélik: a gyulladás kialakult válasza - a magasabb gyulladásszinttel rendelkező emberek is gyakrabban szundítanak - magyarázzák a kutatók.
 
Az egészséges agyhoz megfelelő életmód és egészséges étrend is szükséges.
 
Érdemes beiktatni étkezésünkbe Omega-3 zsírsavakat, így zsíros halat, avokádót, dióféléket és áfonyát, ebédre és vacsorára fogyasszunk sok zöldséget. Együnk meg mindennap egy tojást, amely N-vitaminban és kolinban gazdag – utóbbiak fontosak az agy megfelelő működéséhez és fejlődéséhez. A tojásban levő vitaminok ráadásul a hangulat szabályzásában is segítenek.
 
Emellett pedig minden nap mozogjunk, ha csak lehet!
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.