2020. 04. 28. - 11:25

Gerincsebészet: javulnak az eljárások

Gerincsebészet: javulnak az eljárások

Ahogyan számos más, úgy a gerincműtétek terén is egyre szélesednek a lehetőségek a modern megoldásokkal. Számos technológiai újítást alkalmaznak az orvosok, s a legújabb trendek között a sebészeti eljárások is javulnak.

A napjainkban egyre rohamosabb tempóban fejlődő technológia természetesen módon az egészségügyi beavatkozásokra, köztük az egynapos sebészeti eljárásokra is kihat.
 
Jordy Winters, az EMEA Spine szimpózium vezetője a napjainkban tapasztalható gerincműtét-trendekről számolt be a közelmúltban. Maarten Spruit, az AOTK Spine rendszer innováció elnöke pedig elmondta saját meglátásait és az elért eredményeiket a gerincműtétek területén.
 
Cikkünk első és második részében ezekről a trendekről esett szó.
 
Harmadik trendként említhető a sebészeti eljárások javulása.
 
A modern gerinc-eljárások egyszerűbb és kevésbé veszélyes beavatkozásokat tesznek lehetővé
A modern gerinc-eljárások egyszerűbb és kevésbé veszélyes beavatkozásokat tesznek lehetővé
 
Érdemes tudni, hogy évente 266 millió betegnél diagnosztizálják a derékfájást ágyéki degeneratív betegségből adódóan. A sebészek több mint 62 ezer transzforaminális lumbális interverbális fúziós (TLIF) eljárást hajtottak végre Európában 2018-ban.
 
Egy ilyen műtét átlagos költsége egyes európai régiókban több mint 10 ezer font.
 
Egyre gyakrabban alkalmazzák ezért gerincfúzióhoz a minimálisan invazív eljárásokat (MIS) - az ágyéki degeneratív betegségek kezelésére. Nemcsak alacsonyabb halálozási rátával jár – ugyanis kevesebb a vérveszteség, a műtéti komplikáció, a seb fertőzései vagy a kórházi tartózkodás ideje -, de még a közvetlen kórházi költségek is alacsonyabbak a TLIF eljáráshoz viszonyítva.
 
A minimálisan invazív (MIS) TLIF olyan általános eljárás, mely összetett, változó hosszúságú és több műszert, illetve műszer-átadást igényel.
 
A piaci mutatók egyértelműen azt sugallják: fokozni kell a MIS TLIF hatékonyságát azáltal, hogy csökkentik a felesleges műszerek és felesleges tálcák használatát. Ha a műszerek variációja jelentős és sok a felesleges műtéti sterilizálás, csomagolás, szállítás, kicsomagolás és átszervezés, az mind növeli a költségeket és befolyásolja a betegek biztonságát.
 
Ezen terhek miatt egyre inkább lehetőség nyílik a MIS TLIF eljárásainak fejlesztésére, s egyre többen minimálisan invazív (MIS) gerincmegoldásokba fektetnek be – mérsékelve a gerincműtét variációit és nem megfelelő hatékonyságát, következetes eredményeket biztosítva.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.