2023. 11. 13. - 10:50

Okos szemüveg - Láthatnak hangon keresztül a vakok?

Okos szemüveg - Láthatnak hangon keresztül a vakok?

Kutatók szerint egy különleges technológiát alkalmazó okosszemüveg segíthet a vakoknak és gyengénlátóknak eligazodni a környezetükben.

Vakokon és gyengénlátókon segíthet kutatók szerint egy új technológia, amely hasonló a denevérek visszhangosításához. Az ezt alkalmazó okosszemüvegek jó szolgálatot tehetnek azoknak, akiknek gondjuk van a látásukkal, hogy jobban eligazodjanak a környezetükben.
 
Ausztrál kutatók „akusztikus érintésnek” nevezett csúcstechnológiát fejlesztettek ki, amely segít az embereknek hang segítségével „látni”. A technológia képes megváltoztatni a vakok vagy gyengénlátók életét.
 
Mint az az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adataiból kiderül, világszerte nagyjából 39 millió ember él vakon, s további 246 millió ember gyengénlátóként – ez jelentősen befolyásolja a mindennapi életben való részvételük képességét.
 
Okos szemüveg - Láthatnak hangon keresztül a vakok?
Okos szemüveg - Láthatnak hangon keresztül a vakok?
 
A következő generációs okosszemüveg a vizuális információkat különálló hangikonokká alakítja. Az eszközt a Sydney-i Műszaki Egyetem és a Sydney-i Egyetem kutatói fejlesztették ki, közösen az ARIA Research startup vállalkozással.
 
„Az akusztikus érintéstechnológia hangosítja a tárgyakat, egyedi hangábrázolásokat hoz létre, amint azok belépnek az eszköz látóterébe. Például a susogó levelek hangja egy növényt, a zümmögő hang pedig egy mobiltelefont jelenthet” - mondta.
 
A tanulmányt - melyet a PLOS ONE folyóiratban közöltek - dr. Howe Zhu, a Sydney-i Műszaki Egyetem munkatársa vezette. Összefoglalva az akusztikus érintéstechnológia hatékonyságáról és használhatóságáról szól, vak emberek megsegítésére.
 
A kutatók 14 résztvevővel tesztelték az eszközt - 7 vak vagy gyengénlátó személy és 7 bekötött szemű egyén volt a részese, akik kontrollcsoportként szolgáltak.
 
Kiderült: az akusztikus érintési technológiával felszerelt hordható eszköz jelentősen javította a vak vagy gyengénlátó egyének képességét, hogy felismerjék és elérjék a tárgyakat, anélkül, hogy ez túl sok mentális erőfeszítésükbe került volna.
 
„Az auditív visszacsatolás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy figyelemreméltó pontossággal azonosítsák és elérjék a tárgyakat - mondta dr. Zhu. - Eredményeink azt mutatják, hogy az akusztikus érintés hordható és hatékony módszert kínál a látássérült közösség számára az érzékszervek növelésére.”
 
A kutatás rávilágít a kisegítő technológia fejlesztésének fontosságára olyan kihívások leküzdésében, mint a konkrét háztartási cikkek és személyes tárgyak megtalálása.
 
Mivel megbirkózik ezen napi kihívásokkal, az akusztikus érintéstechnológia új ajtókat nyit a vakok vagy gyengénlátó egyének számára - javítva függetlenségüket és életminőségüket.
 
A folyamatos fejlődésnek köszönhetően az akusztikus érintéstechnológia a kisegítő technológiák szerves részévé válhat, támogatva az egyéneket abban, hogy minden eddiginél hatékonyabban és eredményesebben hozzáférjenek környezetükhöz.
 
 
L.A.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.