2022. 05. 08. - 08:00

Arcokat ismer fel és olvas a vakok új mesterséges intelligencia-szemüvege

Arcokat ismer fel és olvas a vakok új mesterséges intelligencia-szemüvege

Egy vadonatúj fejlesztés képes segíteni a vakoknak olvasni és felismerni az arcokat: a mesterséges intelligencia-vezérelt okosszemüveg nagymértékben megkönnyíti mindennapjaikat.

„Mindenkinek joga van határok nélküli világban élni” – ez a jelmondata Karthik Kannannak, az Envision cég társ-alapítójának, amely megalkotta a vakok és látássérültek számára tervezett okoszemüveget.
 
Mint mondta, küldetésük, hogy javítsanak a világ 2 milliárd vak vagy gyengénlátó emberének életén. Olyan eszközt adnak most a kezükbe, amely teljesen megváltoztatja a mindennapjaikat a segítő technológián keresztül.
 
A Google Glass Enterprise Edition változatára kifejlesztett, intelligens szemüveg a mesterséges intelligencia (MI) tudását alkalmazza, hogy különféle információkat nyerjen ki a képekből, majd több mint 60 különböző nyelven továbbítsa azt a felhasználóknak. Olvasd el: Mesterséges intelligencia másodpilóta készült vakoknak
 
Arcokat ismer fel és olvas a vakok új mesterséges intelligencia-szemüvege
Arcokat ismer fel és olvas a vakok új mesterséges intelligencia-szemüvege
 
Az eszköz 8 MP-es kamerájával a szemüveg bármilyen felületről – így például könyvekről, levelekről vagy címkékről - képes beolvasni a digitális és kézzel írt szöveget és beszéddé alakítja azt.
 
A készülék részletes leírást ad a kültéri jelenetekről, emellett privát és biztonságos videohívásokat kezdeményezhet megbízható felhasználókkal.
 
Az okosszemüveg további funkciók közé tartozik a szín- és fényérzékelés, a tárgy- és arcfelismerés. Ez azt jelenti, hogy a vak vagy gyengénlátó ember kiveheti a piros zoknit a fehér ruhák közül, tudja, mikor ég a lámpa, megkeresheti a személyes holmijait és egy pillanat alatt azonosíthatja például a kollégáit. Olvasd el: Vakokat vezet az MI egy hátizsákból
 
 
A platformszerűen létrehozott mesterséges intelligencia-szemüveget alkotói folyamatosan frissítik és új funkciókkal látják el.
 
Az okosszemüvegen kívül egyébként iOS és Android alkalmazásként is elérhető az Envision vizuális felismerő szoftvere.
 
Magát a céget 2017-ben alapította Karthik Mahadevan és Karthik Kannan. Székhelye a hollandiai Hágában van, ahol 2021 májusában 1,5 millió eurós befektetést gyűjtött be a vállalat csapata bővítésére, termékeinek fejlesztésére és arra, hogy azokat világszerte elérhetővé tehesse.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.