2020. 12. 08. - 10:35

Fogászat és hipnózis – A jelenlegi módszerek

Fogászat és hipnózis – A jelenlegi módszerek

A hipnotikus szuggesztiót manapság a fogászatban is alkalmazzák. Ezzel ugyanis lehet segíteni azokon a pácienseken, akik szorongásaik, félelmeik miatt nem szívesen mennek fogászhoz. Lássuk a jelenlegi módszereket.

A fogászatban is használt, legmodernebb technológiák lényegesen megkönnyítik egy-egy páciens hatékony kezelését, legyen szó bármilyen problémáról. Mindig gondot okozott azonban a doktoroknak, hogyan küzdjenek meg a betegek félelmeivel.
 
Erre a célra igen jónak tűnik a hipnózis alkalmazása.
 
Cikkünk első és második részében a hipnózis fogászati használatáról és annak működéséről esett szó. Íme egy kis betekintés a jelenlegi módszerekbe.
 
Érdemes tudni, hogy ma már gyermekek kezelésében is alkalmazzák a hipnózist. Ez magába foglalja a figyelemelterelést, a dolgok átalakítását fejben, a képalkotási javaslatok technikáját. Hatékony a 8-12 éves gyerekek esetében, de még egy 4 esztendős is mutathat reakciót.
 
Hipnózis alkalmazása fogászati kezelés során
Hipnózis alkalmazása fogászati kezelés során
 
Mi több, a hipnózis operatív alkalmazása magába foglalja a műtét alatti fájdalomcsillapítást. A gyógyszeres szedáció és az általános érzéstelenítők nagyrészt felváltották ezt – ha ugyanis a hipnózist fájdalomcsillapításra használják, a páciensnek el kell érnie a mély hipnózist, s ez időbe telik, ráadásul fontos hozzá a nyugodt környezet.
 
A hipnózis jelenlegi módszerei
 
Különbséget kell tenni a hipnózis mély és a könnyű típusa között, s mindkettőnek különböző alkalmazási lehetőségei vannak. A mély hipnózis időt vesz igénybe, ezért nem alkalmas a rendszeres fogorvosi gyakorlatban alkalmazásra.
 
Fájdalomcsillapításra és viselkedésmódosításra azonban használható. A könnyű típus egyébként egyszerűbben elérhető és gyorsabb, ezért naponta alkalmazzák. Példaképpen egy ideges beteget 9 perc alatt meg lehet nyugtatni vele.
 
A fogorvosnak pozitív javaslatokat - szuggesztiókat - kell alkalmaznia a páciens kezelésekor. Olyan szavak és cselekedetek ezek, amelyek bizalmat ébresztenek a fogorvos iránt, enyhítik a beteg szorongását és félelmét.
 
Az informális hipnotikus módszerek magukba foglalják az olyan megnyilatkozások használatát, mint például a „jól érzed magad”, a „tetszeni fog az eredmény” - ez a beteg kezelésének hatékony technikája lehet.
 
A szuggesztiókat két csoportba sorolják: közvetlen és közvetett.
 
A közvetlen sugallat egyenes kijelentéseket jelent, melyeket a hipnotikus alany világosan megért. Például: „ne mozdítsa a fejét, mert nem lesz képes mozdítani a befejezés előtt.” Az indirekt szuggesztió a közvetettséget használja fel titkos hipnotikus kijelentések formájában. Vagyis a témát a beteg tudta nélkül hipnotizálják.
 
A fent említett példa valahogy így hangzik: „nos, lehet, hogy nem tudja megmozdítani a fejét, mielőtt befejeznénk a beavatkozást.”
 
A hipnózisnak fogászati területen is számos alkalmazása van – az egyszerű relaxáció elérésétől a teljes műtéti fájdalomcsillapításig. A klinikai hipnózis hihetetlenül értékes eszköz a fogászati gyakorlatban.
 
László Adrienn
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.