2020. 12. 03. - 10:25

Hogyan működik a fogászatban a hipnózis?

Hogyan működik a fogászatban a hipnózis?

A hipnózist napjainkban már a fogászatban is alkalmazzák. Oka az, hogy a betegek egy része félelmei, szorongásai miatt legszívesebben nem is jár fogorvoshoz. De hogyan is működik ez a gyakorlatban?

Bár a modern technológiai eljárásokkal számos probléma megoldható ma már a fogászatban, a pszichológiai és pszichoszomatikus rendellenességekkel nehezebb megbirkózniuk a fogorvosoknak.
 
Cikkünk első részében a hipnózisról esett szó, mint egy, a problémát hatékonyan kezelni tudó tényezőről.
 
Hogyan működik azonban?
 
Az általános vélekedés az, hogy a hipnózis közvetlen hozzáférést biztosít az ember tudatalattijához. Igaz, hogy lényegében elsősorban a tudatalatti felelős azért, mit csinálunk és hogyan érezzük magunkat.
 
A tudomány egyetért azzal, hogy a hipnózis magában foglalja a transzállapotban levést, a pihenés megtapasztalását, egyidőben az elme képzeletének fokozásával.
 
Ezen állapotban, amikor a tudat felszabadul, megfigyelhető az idegi rezgések összetételének megváltozása.
 
Hipnózissal elérhető, hogy a beteg ne szorongjon és könnyebben vegye a kezelést
Hipnózissal elérhető, hogy a beteg ne szorongjon és könnyebben vegye a kezelést
 
Az elme rendkívül érzékeny a hipnoterapeuta javaslataira, amelyek arra késztetik az alanyt, hogy befelé figyeljen, befolyásolva ezzel a felfogását, érzéseit, gondolkodását és viselkedését. Ám a hatás érdekében a javaslatoknak elfogadhatóaknak kell lenniük a témában.
 
Hogyan használható a hipnózis a fogászatban?
 
A hipnózis jelentős megkönnyebbülést hozhat a szorongó betegeknél, s megkönnyítheti a fogorvos munkáját. Ám különösen a pihenés elősegítése érdekében végzik.
 
Mivel a relaxáció megemeli a fájdalomküszöböt, a helyi érzéstelenítés igénye csökken. S még ha szükséges is, jobban tolerálható. Ezért a hipnózis használható általános relaxációs stratégiaként, s a szakmai irodalom mind felnőttek, mind pedig 7-8 éves gyermekeknél történő alkalmazásról beszámol.
 
A hipnózisból különféle klinikai előnyök származhatnak: a dentofóbia kontrollja, a kórosan aktív gag reflex csökkentése (a torok hátsó részének összehúzódása), enyhíthető a trigeminus neuralgia fájdalom, a jóindulatú krónikus arcfájdalom, a temporomandibularis ízületi diszfunkció (TMD), elősegíthető a protézishez való alkalmazkodás, s olyan viselkedések módosítása is, mint a hüvelykujj szopása vagy a bruxizmus (fogcsikorgatás).
 
A hipnózis képes szabályozni a nyál áramlását és a vérzést. A xerostomia és a haemostasis hipnotikus javaslatokkal is létrehozható, vizualizálva például a sivatagban tartózkodást egy forró napon – észrevehető, hogy a vízhiány miatt a száj kiszárad. A vérző ér lekötésének mentális képei felhasználhatók a lágyrész műtét utáni vérzésének csökkentésére.
 
A hipnózis gyermekeknél és serdülőknél is lehetséges, de sokkal nehezebben alkalmazható, mint a felnőtteknél. Ugyanakkor az is tény, hogy nem mindenki fogékony rá - a jelenség valamilyen összefüggést mutat a genetikával és az agy szerkezetével is.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.