2018. 03. 20. - 09:48

Hogy ápoljuk fogainkat influenza esetén?

Hogy ápoljuk fogainkat influenza esetén?

Sajnos, amíg a hűvös idő kitart, az influenzás esetek száma is tarthatja magát. Érdemes tudni, hogy ha betegek vagyunk, a száj és a fogak gondozása is igényel egy kis plusz figyelmet.

Talán megfigyeltük már, hogy a fogmosással még jobban is érezzük magunkat influenza esetén. Mindez nem véletlen. A szánkat tisztábbnak érezzük, s ezzel együtt
az a benyomásunk, hogy egészségünk is javulni kezd.
 
Influenza vagy megfázás alkalmával valóban jobban oda is kell figyelnünk a testünk gondozására.
 
A megfelelő higiénia része, hogy amikor köhögünk, tüsszögünk, takarjuk el a szánkat. Ne feledjük azonban azt sem, hogy a szájhigiénia nagyon fontos.
Egy vírus nedves felületeken akár 72 óra hosszáig is élhet. Elsőszámú szabály, hogy fogkefét nem osztunk meg senkivel. Különösen akkor nem, ha betegek vagyunk!
 
A fogkefét sose osszuk meg másokkal - betegség után pedig jobb cserélni is
A fogkefét sose osszuk meg másokkal - betegség után pedig jobb cserélni is
 
Annak esélye, hogy visszafertőzzük magunkat, igen kicsi, de nem árt óvatosnak lenni. Amennyiben az immunrendszer komolyan sérült, sajnos fennáll a veszélye. Ha vannak kétségeink a fogkefe biztonságával kapcsolatban, jobb, ha újra cseréljük. A fogkefét egyébként sem árt 3-4 javonta lecserélni.
 
Mit tegyünk még?
 
1.Válasszunk cukormentes köhögés elleni szert. Mielőtt megvásárolunk valamit, olvassuk el figyelmesen a címkéjét. Ha ugyanis cukros terméket választunk, olyan lesz, mintha elszopogatnánk egy cukorkát – ez pedig igen sokat tesz a fogszuvasodásért. S minél többet tartogatjuk a szánkban ezt a cukros terméket, annál nagyobb a probléma esélye.
 
2.Hányás után öblítsünk és köpjünk! Ha a gyomorinfluenzának ilyen kellemetlen mellékhatása van, érdemes egy kicsit várni hányást követően és nem azonnal fogat mosni. Hányáskor ugyanis a gyomorsav kapcsolatba kerül a fogakkal és bevonja őket. Ha túl hamar fogat mosunk, csak széthordjuk ezt a savat a fog külső részeire is.
 
Ehelyett öblítsünk vízzel és alkalmazzunk szájvizet langyos víz és 1 teáskanál szódabikarbóna összekeverésével. Öblögessünk vele, majd köpjük ki és csak fél óra múlva mossunk fogat.
 
Megfázás és influenza esetén a tea és a vízfogyasztás a legjobb
Megfázás és influenza esetén a tea és a vízfogyasztás a legjobb
 
3.Kerüljük a szájszárazságot. Ha betegek vagyunk, sok folyadékra van szükségünk, hogy megelőzzük a száj kiszáradását, amely nemcsak kellemetlen, de nagyobb a szuvasodás esélye is. Az influenzásra, megfázásra szedett gyógyszerek is okozhatnak szájszárazságot. Igyunk tehát sok vizet vagy cukormentes teát és szopogassunk olyan, cukor nélküli köhögéscsillapítót, amely segít a nyálképzésben.
 
4.Válasszuk a megfelelő folyadékokat
 
A legbiztonságosabb a víz fogyasztása. A sportitalok az elektrolitok feltöltésére ajánlottak, de csak mértékkel igyuk őket.
 
A tea nagyon jót tesz megfázás esetén, igyuk azonban cukor és citrom nélkül. A cukor fogszuvasodást okozhat, míg a citrom savas.
 
Kapcsolódó cikk:
 
 
 
B.A.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.