2020. 06. 23. - 10:35

Mi a teendő a felületi fogszuvasodással?

Mi a teendő a felületi fogszuvasodással?

A fogszuvasodás több módon okozhat problémát a fogainkon. Háromféle fő szuvasodást ismerünk. Mit kell tudni róluk és hogyan kezelhetők?

A fogszuvasodás nem csupán egyféle módon érintheti a fogakat. Legsűrűbben a gyökérszuvasodás jelentkezik, majd a fogon levő gödör- és hasadék szuvasodása – ilyenkor a harapófelület keskeny hornyaiban jön létre szuvasodás -, de létezik a sima felületi szuvasodás is.
 
Mit kell tudni az utóbbiról?
 
A leggyakrabban a száj oldalán található fogaknál fordulnak elő sima felületű szuvasodások, melyek a fog sík külső felületét érintik. Ezek a leglassabban kialakuló szuvasodásfajták, s egyben a legritkábbak is.
 
S bár e probléma nem annyira általános, ezek a szuvasodás-típusok gondot okozhatnak a nem megfelelő a szájhigiéniájú embereknek.
 
A fog felületi szuvasodását gyakran megoldja a fluoridos kezelés
A fog felületi szuvasodását gyakran megoldja a fluoridos kezelés
 
Sima felületi szuvasodás kezelése
 
Mivel ebben az esetben egy lassan kifejlődő, sima felületi fogszuvasodásról van szó, könnyebb orvosolni. Számos esetben fluorid kezelésekkel megoldható a probléma, így gélekkel, speciális fogkrémmel, fluorokkal dúsított vízzel vagy bevonó segítségével.
 
Általában sok időt vesz igénybe, hogy egy szuvasodás átjusson a sima felületű zománcon. Ám ha ez megtörténik, a fog fúrása és tömése szükségessé válik.
 
Bizonyos esetekben ún. interproximális üregek alakulhatnak ki, amelyek befolyásolják a fogak közötti sima felületet.
 
A fogorvosok általában röntgent használnak a fogak közötti szuvasodások azonosítására. Ha találnak egyet, gyakran segít a fluoridos kezelés, míg a szuvasodás be nem jut a fog dentinjébe – ilyenkor ugyanis szintén szükséges a tömés.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.