2019. 08. 29. - 11:00

Száj és fogak: a nyelv eltolódásának hatása

Száj és fogak: a nyelv eltolódásának hatása

Ki hinné, hogy a fogak ápolása mellett a nyelv megfelelő tartása is fontos? Hogyan gondoskodhatnánk arról, hogy nyelvtartásunkkal pozitívan befolyásoljuk a szánkat, állkapcsunkat?

Több hír is szárnyra kelt mostanság arról, hogy nemcsak a fogak megfelelő ápolása számít – a nyelvre sem árt odafigyelni.
 
A nyelv megfelelő tartásának több egészségügyi előnye van. Ha rosszul tartjuk, még van módunk korrigálni néhány gyakorlattal, melyek összefoglaló neve a mewing. Erről előző cikkünkben szó esett. 
 
Ha a nyelv eltolódik, az a fogszabályzó szakemberek szerint nagy eséllyel vezethet állkapocs- és fogkomplikációkhoz. A nyelv tolódása akkor fordul elő, amikor a nyelv előremozdul az alsó és felső fogak között, ahelyett, hogy a kemény szájpadlás közelében pihenne. Idővel ez az állapot a fogak és az állkapocs rendellenességeit okozhatja, melyek fogszabályozást követelnek meg.
 
A nyelv helytelen tartása állkapocs- és fogkomplikációkhoz vezethet
A nyelv helytelen tartása állkapocs- és fogkomplikációkhoz vezethet
 
Gyakorlatok a nyelvtartáshoz
 
Amennyiben azt gyanítjuk, fennáll a nyelv efféle állapota, érdemes megfontolni a nyelvkorrekciós gyakorlatokat.
 
Kezdjük azzal, hogy azonosítjuk a helyet a szájpadláson, ahol a nyelv tetejének érintkeznie kellene vele. Ez a pont közvetlenül a felső fogak mögött van. Ha egyszer megtaláltuk, próbáljuk többször megérinteni azt a nyelvünkkel. Majd szívjuk be a nyelvet a szájpadláshoz, mosolyogjunk és hallhatjuk a nyelv csattanását, amikor elengedjük. Az állkapcsot próbáljuk nem mozgatni a gyakorlat alatt.
 
Végül emeljük a nyelvet a száj tetejéhez és szívjuk a szájpadlással ellentétes helyre. Tartsuk ott 5 másodpercig, majd engedjük el. Ismételjük számos alkalommal.
 
A nyelv helytelen tartását több módon is képesek vagyunk korrigálni.
 
Fontos, hogy tudatosak legyünk: ha odafigyelünk a nap folyamán arra, hogyan tartjuk a nyelvünket, tudjuk is korrigálni – ebben a pillanatban is feltehetjük magunknak a kérdést, hol van jelenleg a nyelvünk: a szájpadláshoz nyomódik, vagy a száj alján pihen?
 
A nyelv figyelése mellett a légzésünkre is figyelmet fordíthatunk – gyakran van nyitva a szánk? Ha igen, valószínűleg szájon át lélegzünk, s ez is a helytelen nyelvtartás eredménye.
 
Figyeljünk az egyéb jelekre is: ilyen a fogcsikorgatás, amely fejfájást, nyakfájdalmat okoz és egyéb hozzátartozó problémákat.
 
A nem megfelelő nyelvtartás olykor sikeresen kezelhető a fenti gyakorlatokkal. Hosszútávon azonban érdemes szakember segítségét kérni.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.