2013. 10. 19. - 08:00

Mely fehérjeforrások a legjobbak?

Mely fehérjeforrások a legjobbak?
Míg fogyókúra során a szénhidrátot és a zsírt csökkenteni ajánlott, addig a fehérjét növelni.

Mit kell tudnunk a fehérjékről? (video forrása: www.youtube.com)

Sokszor hallani hogy a sportolók és a testépítők milyen sok fehérjét fogyasztanak. Számukra a fehérje az izmaik táplálásában és növelésében segít. Ha mi nem szeretnénk nagy izmokat építeni akkor miért is van szükségünk fehérjére? A megfelelő testkompozíció megtartása érdekében van rá szükség. Mivel az izmoknak maguk a fenntartása is energiát igényel, így amikor fogyókúrába kezdünk, a testünk könnyebben bontja le izmaikat mint a zsírt. Ennek a következménye pedig a kilók csökkenése, de a testzsírszázalékunk növekedése azaz, elzsírosodunk. Éppen emiatt van szükségünk a fehérjékre, mert az izmaink elvesztését a megfelelő táplálásukkal megtarthatjuk és elérhetjük, hogy a fogyásunk zsírból következzen be.

Mennyi fehérjére is van szükségünk ehhez? A napi fehérjeszükségletet úgy tudjuk meghatároznia, hogy 1-1,5 g-ot egy kg testtömegre számítanak. Tehát például egy 62 kg-os nőnek, napi 62-93 g fehérjére van szüksége.

Íme a legjobb fehérjeforrások - melyekkel megtarthatjuk izmainkat, hogy a fogykúránk végén egy feszes testet kapjunk végeredményül:

csirkehús

A csirkehús a legmagasabb fehérjetartalmú ételeink közé tartozik


Húsok: A legmegfelelőbb fehérjeforrások, közülük is inkább a szárnyasokat válasszuk, melyeknek zsírtartalma alacsonyabb. Egy átlagos nagyságú csirkemell 29 gramm fehérjét tartalmaz, míg egy ugyanekkora méretű pulykából 13 grammot.

Tojás: Reggelire és vacsorára is tökéletes választás, elkészítési variációinak pedig a csillagos ég a határa. Egy tojás megközelítőleg 7 gramm fehérjét tartalmaz. (A sok sárgájával azért vigyázzunk a zsír miatt.)

Olajos magvak (dió, mogyoró, mandula stb.): Remek kiegészítői az étkezéseknek, vagy akár nassolnivalóként is fogyaszthatjuk őket. 100 grammonként 24 g fehrjét tartalmaznak.

magvak

A magvak is magas fehérjetartalommal rendelkeznek, ám zsírjukkal diéta alatt vigyázni kell


Túró: A tejtermékek közül a legmagasabb fehérjetartalommal a túró rendelkezik. Fogyaszthatjuk akár sósan vagy édesen is. Érdemesebb a zsírszegény, sovány vagy esetleg a félzsíros változatát választani. 100 g sovány tehéntúró nagyjából 14 gramm fehérjét tartalmaz.

Hüvelyesek: A vegetáriánusok számára megfelelő alternatívát jelenthetnek a hüvelyesek. Közlük is legfőképp a szója és a bab rendelkezik magas fehérjetartalommal.

(SJ)

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.