2010. 03. 22. - 06:00

Maine Coon - rendkívül nagy testű, izmos macska!

Maine Coon - rendkívül nagy testű, izmos macska!
A Maine Coon az egyik legősibb természetesen kialakult, Észak-Amerikából származó fajta, származását - neve után - általában Maine államhoz kapcsolják. Eredete körül, számos bájos legenda kering. Az egyik ilyen széles körben elterjedt hiedelem szerint a fajta kialakulása egy elvadult házimacska és egy mosómedve szerelmének köszönhető.
Méret.A Maine Coon az egyik legősibb természetesen kialakult, Észak-Amerikából származó fajta, származását - neve után - általában Maine államhoz kapcsolják. Eredete körül, számos bájos legenda kering.
Az egyik ilyen széles körben elterjedt hiedelem szerint a fajta kialakulása egy elvadult házimacska és egy mosómedve szerelmének köszönhető. (Természetesen ez biológiailag nem lehetséges.) E mítosz alapjául szolgálhat, a bozontos farok, és a mosómedvéhez nagyon hasonlító mintázat, valamint a névválasztás (mosómedve-Racoon).

A Maine Coon egy igen nagy testű, izmos macska. Mellkasa meglehetősen széles. Lábai tömzsik, és közepes hosszúságúak. NaNagy testű.gy, kerek mancsai vannak, lábujjai között pedig szőrpamacsok találhatóak. Farka hosszú. Lassú fejlődése miatt a négy éves kort is elérheti, mire végleges méretét eléri. A hímek ennél a fajtánál is nagyobbak, mint a nőstények.
Feje közepesen nagy és széles, szögletes pofája van, pofacsontja meglehetősen széles. Erős álla van. Fülei széles alapúak, egy fülnyi távolságra állnak egymástól, a végük hegyes, a végén pedig hiúzhoz hasonló szőrzet van. Távol ülő szemei nagyok és kifejezőek, enyhén befelé dőlnek. A szemszíne bármilyen lehet. Bár sűrű és nehéz felépítésű a szőrzete, mégis lágy esésű. Hátsú lábain és a hasán hosszabb a szőre, mint pl. a vállán. Jellegzetes a szép gallér. Emberi társaság.Csak természetes színekben tenyésztik cirmos mintázattal (lehet csíkos, pettyes és foltos), vagy anélkül, fehér foltokkal, vagy ezüst-fehér aljszőrzettel. Nem megengedett színek a colorpoint, a burma színezet, az őzbarna, a lila, a fahéj, a csokoládébarna.
Jelleme
Testük méretei is a vadmacskákat idézik: a kandúrok elérhetik a 15 kilót is, Európában a 6-9 kilós példányok a jellemzőek. Mivel eredeti élőhelyükön gyors folyású patakokból ittak, a víztől nem irtóznak, sőt, kifejezetten szeretnek pancsolni.
A Maine Coonok rendkívül kedvelik az emberek társaságát. Naponta igénylik a foglalkozást, közös játékokat. Angolul igen találóan "gentle giant"-nak nevezik őket kedves, ragaszkodó természetük, érzékeny lelkük miatt. Az óriás külső egy igazi, minden csínytevésre kapható játszótársat, és őszinte, hűséges, mély érzelmű barátot takar.

Forrás: www.monacoon.hu, www.haziallat.hu, www.amacska.hu
Képek forrása: www.ehow.com, www.flickr.com www.gayunicorn.comMemo

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.