2019. 05. 28. - 13:00

A legjobb ergonomikus irodaszékek

A legjobb ergonomikus irodaszékek
Egy átlagos irodában dolgozó ember 8 órát biztosan ül a székén, ezért cseppet sem mindegy, milyenen teszi ezt. A megfelelő irodaszéknek több szempontnak is meg kell felelnie. Lássuk a legjobbakat.
Ha a legmegfelelőbb irodaszéket szeretnénk, érdemes megadnunk magunknak a választ néhány alapvető kérdésre. Ezek az alábbiak: milyen egy munkanapunk? Hányszor kelünk fel a székről?
 


Gyakran használjuk a számítógépet? Munkakörünktől függ, hogyan használjuk azt, hol tartjuk az egeret és a billentyűzetet. Egyszóval mindez sokat elárul a testtartásunkról is.

A rosszul megválasztott szék komoly gondokat okozhat. Ilyenek a szakrális idegproblémák, a skoliozis, a fibromialgia, az ízületi gyulladás és más fizikai panaszok.
 
Az ülés és a háttámla kellő kényelmessége alapvető elvárás. Fontos a kellemes tapintás, valamint, hogy az anyagra ne tapadjunk rá.
Lényeges az is, hogy az irodai szék megfelelő kiegyensúlyozással legyen ellátva. Ha ez megvan, úgy érezzük, mintha lebegnénk a székben.

A billentést, a magasságot és a mozgási tartományt szükséges saját magunkhoz igazítanunk, ezért a széknek rendelkeznie kell ezekkel a tulajdonságokkal.
 

A klasszikus irodaszékek általában kellően támasztják a hátat és jól alkalmazkodnak, a kartámlák is változtathatók, így kialakítható az ideális szög a karnak.

Természetesen vannak ma már olyan, dizájnosabb, mutatós és a környezetbe integrálható irodaszékek is, amelyek az alapvető, fontos tulajdonságokkal mind rendelkeznek – noha ránézésre kételkednénk ebben.
 

Aki néhány ergonómiai képességet hajlandó feláldozni azért, hogy dizájnos irodaszéke legyen, az hát közepéig érő modellt is választhat, dió furnérral, műbőr párnázással és századközépi hangulattal, vagy műanyag ülőrésszel a retró jegyében.

Azoknak, akik sokat mozognak a széken munka közben, jó választás lehet a kissé extrém formájú, norvég dizájner alkotta, nyereg háttámlájú irodaszék is, különleges lábtámaszokkal.
 

S ne feledkezzünk meg persze a manapság divatos, lovaglóülés szerű irodaszékről sem, mely biztosítja, hogy kihúzzuk magunkat – azért nem árt időnként felállni róla -, s közben modern, élénk színekben is választható.

Fotó: Posturite, Wayfair, John Lewis & Partners

B.A.
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo