2022. 11. 21. - 07:18

A mesterséges intelligencia még időben észreveszi az erdőtüzet

A mesterséges intelligencia még időben észreveszi az erdőtüzet

Egy új, automatikus erdőtűz-érzékelő rendszer lehetővé teszi, hogy időben és hatékonyan lehessen reagálni a kialakult lángokra – mesterséges intelligencia és képfeldolgozás segítségével.

Az éghajlatváltozás okozta hőhullámok az utóbbi években Európa-szerte jelentősen emelkednek – sajnos az erdőtüzek kockázata is rendkívüli módon megnő.
 
A természeti területeken kialakuló tüzeket az ember sokszor kevésbé képes kontrollálni az aszály vagy a szél miatt – ezzel pedig emberek, állatok, a természet és az infrastruktúra is veszélybe kerül.
 
A kutatók arra kerestek megoldást, hogyan lehet korai szakaszban észlelni és lokalizálni a tüzeket, hogy minimalizálni lehessen vagy el tudjuk kerülni a komoly károkat.
 
Képfeldolgozással és mesterséges intelligenciával (MI) az ilyen kihívásokkal is meg lehet birkózni. A megoldások kidolgozott programozása helyett itt vannak a neurális hálózatok és a mélytanulási algoritmusok, amelyek megtanítják a képfeldolgozó rendszert objektumok – jelen esetben a füst – látására, felismerésére és ellenőrzésére. Olvasd el: Erdőtüzek megfékezésében segíthet a mesterséges intelligencia
 
A mesterséges intelligencia még időben észreveszi az erdőtüzet
A mesterséges intelligencia még időben észreveszi az erdőtüzet
 
A mesterséges intelligencia emellett lehetővé teszi a megfelelő képfeldolgozó rendszer számára, hogy következtetéseket vonjon le a tanultakból.
 
A kérdéssel a francia Paratronic cég foglalkozott: kifejlesztett többek között egy intelligens tűzfigyelő terméket. Az ADELIE (Alert Detection Localization of Forest Fires) automatikus erdőtűz-érzékelő rendszer a gyakorlatban is bevált. Kulcselemei az ipari képfeldolgozás és a mesterséges intelligencia.
 
Az IDS Imaging Development Systems GmbH négy ipari kamerája minden rendszerbe integrálva van – állandóan figyelik a meghatározott erdőterületet, több mint 20 kilométeres körzetben.
 
A rendszertől függően legfeljebb 2 percre van szükségük a 360 fokos sugár átpásztázásához. Az ADELIE legalább két felügyeleti pontból áll, amelyek hálózatba vannak kapcsolva. Minden megfigyelési pont két érzékelő kamerát és egy további kamerát foglal magába, ez a kétségek kiküszöbölésére szolgál. Olvasd el: Kamerákon figyeli az MI az erdőtüzek kialakulását
 
Az adott természeti területet automatikusan, éjjel-nappal, a nap 24 órájában, a hét minden napján figyeli.
 
A rendszer képes felismerni és lokalizálni a tűzforrásokat a Paratronic által kifejlesztett algoritmusok segítségével, a rögzített képek alapján - emellett valós idejű információkat szolgáltat a megfelelő cselekvési lehetőségekről.
 
Hogyan? Az ADELIE egy feldolgozó egységhez csatlakozik, amelynek szoftvere mesterséges intelligencia alapú képfeldolgozó algoritmusokat tartalmaz. A Paratronic által fejlesztett program regisztrálja, összehasonlítja és elemzi a kamerák által készített képeket.
 
Még jóval azelőtt, hogy egy fa leégne, füst szabadul fel a környező fűből és bozótból. A képek összehasonlításával és a betanított funkciók használatával a rendszer érzékeli a felszálló füstöt. Amint ez láthatóvá válik a felügyeleti pontról, az ADELIE riasztást indít.
 
Ezzel az MI-rendszer biztosítja, hogy a tűzoltóság hatékonyan tervezzen és irányítja is azt – sokkal nagyobb eséllyel védhetik meg a szakemberek a lakóterületeket, s nem utolsósorban az épületeket, elektromos vezetékeket, távközlési vezetékeket, közúti vagy vasúti infrastruktúrát.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.