2023. 02. 09. - 09:00

A mesterséges intelligencia segít csökkenteni a fényszennyezést

A mesterséges intelligencia segít csökkenteni a fényszennyezést

Gépi tanulást alkalmazó teleszkóp is bemutatkozott a technológiai tárlaton Las Vegasban, amely képes mérsékelni a fényszennyezést.

A csillagok tanulmányozását is többféle mesterséges intelligencia segíti ma már. Ott van például a Celestron, melynek technológiája segít meghatározni, milyen csillagképeket nézünk az éjszakai égbolton. Napjainkban a Night Sky okostelefon applikációval meg tudjuk ezt mondani.
 
A 2017-ben indult Unistellar cég a Las Vegasban megrendezett CES (Consumer Electronics Show) 2023 technológiai kiállításon egy teleszkóppal állt elő, amely mesterséges intelligencia alkalmazásával csökkenti a fényszennyezést. Olvasd el: Idegeneket kémlel a világ legerősebb teleszkópja
 
A mesterséges intelligencia segít csökkenteni a fényszennyezést
A mesterséges intelligencia segít csökkenteni a fényszennyezést
 
Gépi tanulást használ, hogy mérsékelje az elmosódottságot, melyet akkor látunk, ha túl sok körülöttünk a fényszennyezés.
 
A városi fények jelentik a legrosszabb problémát, meggátolják, hogy jól láthassuk a csillagokat – mondta Ludovic Nachury, a franciaországi, marseille-i vállalat kommunikációs vezetője. Ezért az emberek kimennek a természetbe, a vadonba, hogy használhassák távcsöveiket és jobban megfigyelhessék a csillagokat. Olvasd el: Új csillagok felfedezésével segít az MI megérteni galaxisunk eredetét
 
A gépi tanulással azonban a mesterséges intelligencia javíthatja a képfeldolgozást: csökkentheti a fényszennyezést és tisztább képeket biztosíthat az éjszakai égbolton.
 
Egy alkalmazás segítségével még tisztább is lehet a kép, lehetővé téve a galaxisok, ködök és csillaghalmazok megtekintését akár egy belvárosi helyről.
 
A CES 2023 kiállításon bemutatott verziót nagyjából 2.500 dollárért (azaz 900.100 forintért) bocsátja áruba az Unistellar.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.