2020. 10. 18. - 08:00

A növény szintjén méri a víz-stresszterhelést a jövő technológiája

A növény szintjén méri a víz-stresszterhelést a jövő technológiája

Növényszintű betekintést nyújt egy vállalat, amely lehetővé teszi, hogy mobilalkalmazáson keresztül kezelhesse növényeit egy gazdálkodó.

Hasznos technológiai újdonsággal szolgál a Ceres Imaging, mely növényszintű betekintést tesz lehetővé egy mobilalkalmazás számára. A funkció könnyíti és jobbá teszi az öntözési stratégiákat a gyümölcs- és diófa kezelése esetében. Olvasd el: Félelmetes madárnak tűnik a peremetezőrobot
 
A légi felvételekkel foglalkozó Ceres Imaging a közelmúltban jelentette be az újítást.
 
Beszámolójuk szerint az alkalmazás abban segít a növénytermesztőknek, hogy gyorsan képesek legyenek számszerűsíteni a stresszterhelés mintázatát és előzetes korrekciós intézkedéseket vigyenek véghez.
 
Ez segít felmérni, hogyan alakul az öntözési stratégia, s biztosítja, hogy a szükséges dolgokra összpontosítsanak – minden gyorsabbá válik a képes betekintéssel. Olvasd el: Szőlőültetvényen is megjelent a robot
 
Hatékonyabban kezelhetik a termelők gyümölcsfáikat a technológiai újítással
Hatékonyabban kezelhetik a termelők gyümölcsfáikat a technológiai újítással
 
A víz-stresszterhelést a fa szintjén képes mérni
 
„A termelők mostantól a teljes gyümölcsösükben a fák szintjén mérhetik a növények vízterhelését - mondta el Ashwin Madgavkar, a Ceres Imaging vezérigazgatója és alapítója. - Más vállalatok is képesek a technológia segítségét igénybe venni, megszámlálhatják a fákat, megtudhatják az egyes fák állapotát, ám képek alapján, nagy pontosságú vízterhelési adatok a fákra nézve eddig nem álltak a termelők rendelkezésére.
 
Melyek tehát azok a kulcsfontosságú dolgok, amelyek a növényi szintű betekintéssel lehetővé válnak?
 
-A termelő könnyen rangsorolhatja a terepi tevékenységeket, ha tudja, mely problémákat kell kiemelten kezelni.
 
-Tisztázni tudja a tendenciákat azáltal, hogy egy meghatározott kritériumkészletet is részletezhet - például a fajta vagy a stressz szint szerinti kérdéseket.
 
-Számszerűsíti a fa vízfeszültségét, a klorofillt és a normalizált vegetációs indexet (NDVI), mely az adott terület vegetációs aktivitását mutatja.
 
-A termelő numerikus alapvonalakat hozhat létre az öntözés teljesítményének összehasonlításához és az időbeli javulások méréséhez.
 
„Az öntözés bonyolult dolog, sőt az idő múlásával még az apró változások is nagy hatással lehetnek a hozamra és a profitra – emelte ki Madgavkar. - Gyakran nehéz megítélni, hogy öntözési stratégia eléri-e a kívánt eredményeket, a növényi szintű betekintés költséghatékony megoldást kínál”.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.