2020. 10. 03. - 08:00

Önálló üvegház-működtetés mesterséges intelligencia használatával

Önálló üvegház-működtetés mesterséges intelligencia használatával

Automatizálta az üvegházak kezelését egy holland cég. A Blue Radix algoritmusokon és mesterséges intelligencián alapuló, önálló gazdálkodást tesz lehetővé.

Új fejezetet nyitott az üvegház-gazdálkodásban a Blue Radix nevű holland cég. A vállalkozás algoritmusokon és mesterséges intelligencián (MI) alapuló, autonóm üvegház-gazdálkodást tesz elérhetővé a nemzetközi üvegház-szektor számára.
 
„Digitális agyat kínálunk az üvegház-gazdálkodóknak” – közölte a cég vezetője, Ronald Hoek, a társalapítókkal, Rudolf de Vetten termékvezetővel és Laurens van der Spek üzemeltetési vezérigazgatóval karöltve.
 
A holland cég arra specializálódott, hogy alkalmazza a mesterséges intelligenciát az üvegház-szektorban. Algoritmus-alapú termésszabályozót fejlesztett ki Crop Controller néven, amely önállóan irányítja az üvegház berendezéseit. Olvasd el: Lehetővé válhat a növénytermesztés télen?
 
uveghaz_kontroll_1
 
„Az MI-alapú termésszabályozó lehetővé teszi a termelők számára az üvegházhatás eléréséhez szükséges éghajlat optimalizálást, a víz- és az energiafogyasztás csökkentését, valamint a működési kockázatok mérsékelését és az ökológiai lábnyom limitálását is. Teljes mértékben képesek megvalósítani az automatizációt és megvalósítani a tervezett termésstratégiát. A pénzügyi optimalizálásból pedig minden területen előnyt lehet kovácsolni” – mondta Hoek. Olvasd el: Növényeket növeszt a mesterséges intelligencia és a LED-fény
 
Az adatok értékelése
 
Ma már számos vállalat kínál adatközpontú növénynevelést és adatplatformokat, amelyek betekintést nyújtanak a termelőknek saját gazdaságuk részleteibe. Noha irányítópultokat, digitális ajánlásokat és figyelmeztető alkalmazásokat is kínálnak, ezek a platformok még mindig elvárják a gazdáktól, hogy értékeljék adataikat és maguk végezzék el a megfelelő műveleteket – közölte a Blue Radix.
 
A vállalat megjegyzi: növénytermesztőjük „valóban megérti a gazdálkodók termésstratégiáját, a szükséges intézkedéseket pedig teljesen önállóan végzi el. Ez azt jelenti, hogy növelhetik ellenőrzési köreiket és csökkenthetik függőségüket attól, hogy mindig szükség legyen az ember szakértelmére a siker érdekében.
 
 
Az üvegház önálló irányítása
 
Az autonóm irányítás a gazdálkodás folytonosságát is garantálja az üzleti világban. Az adatmodellek ugyanis a nap 24 órájában működtetik a rendszereket az üvegházban és támogatják a termelőket a telephelyen kívüli üzemeltetéssel – hiszen alapos ismeretekkel rendelkeznek a növények, az energia és az adatok tekintetében.
 
A telephelyen kívüli üzemeltetők emellett személyes kapcsolatot biztosítanak az ügyfelek számára is - garantálva, hogy az algoritmusok megfelelő eredményeket hoznak létre – emelte ki a Blue Radix.
 
A vállalat megjegyezte: a gazdának nem kell beszereznie vagy telepítenie új hardvert. A felhőalapú megoldás a szokásos üvegházakat csúcstechnológiával rendelkező, adatközpontú gazdasággá alakítja.
 
A Crop Controller Hollandiában több paradicsom- és uborkatermesztő gazdaságban dolgozik már. Mint azt Ronald Hoek elmondta: a világ különböző régióiból kapnak megrendeléseket, beleértve Oroszországot, Kínát, Kanadát és az Egyesült Államokat.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.