2020. 10. 07. - 08:30

Mesterséges intelligencia - Szőlőültetvényen is megjelent a robot

Mesterséges intelligencia - Szőlőültetvényen is megjelent a robot

Immár a szőlészetekben is segítő kezet nyújthat a gazdáknak a mesterséges intelligencia: a Ted névre keresztelt robot új verziója számos plusz segítő funkciót is kapott.

Gőzerővel készülnek a mezőgazdasági munkákat segítő robotok. A zöldségek permetezése és leszedése esetében többféle, mesterségesen intelligens gép született már – most pedig itt a felturbózott, szőlészetben használatos robot is. Olvasd el: Félelmetes madárnak tűnik a permetező robot
 
A Ted névre keresztelt szőlész-robotot mostanra felszerelték szerszámtartóval, motorának teljesítményét pedig megnövelték.
 
Létrehozója a Naïo Technologies, mely korábban is alkotott már hasonlót – s most az új verziót bocsátotta a gazdák szolgálatába. Megváltozott a robot megjelenése és számos technológiai és mechanikai változáson ment keresztül, reagálva arra, milyen követelményeket fogalmaztak meg a szőlőtermesztők.
 
A Ted robotot 2020 július elseje óta tesztelik. Az új verziót a Naio partnerei, a Maison Hennesy és a Bernard Magrez vállalat próbálja ki.
 
Ted, a szőlészrobot 2019-es verziója munkában
Ted, a szőlészrobot 2019-es verziója munkában
 
Nagyjából 20 szőlőtermesztő visszajelzései alapján – akik a Tedet használták az elmúlt 3 évben – a Naio specifikációk sorát határozta meg, hogy véglegesítse a legújabb verziót, mely immár készen áll a tömeggyártásra.
 
A szőlész robotot középen szerszámtartóval szerelték fel, melyet párhuzamos emelési lehetőséggel láttak el. Többféle mechanikus szerszám köthető össze a többcélú oszloppal és két szerszám is kombinálható egyszerre. Olvasd el: Startol a mesterségesen intelligens vetőmagelválasztó
 
A robot motorteljesítményét megnövelték. A Naio szerint robosztus vázával és megnövelt teljesítményével a gép sebessége akár 3 mérföld is lehet óránként – ezzel vontatási kapacitása is emelkedett a lejtős szőlőültetvényeken.
 
Emellett még mindig sokkal kisebb súllyal rendelkezik, mint egy hagyományos traktor és az egyéb, magas mezőgazdasági gépek.
 
A Ted új moduláris ívei miatt különbőző szőlőültetvényekhez tud alkalmazkodni, vagyis a szűkösebbek és a tágasabbak sem okoznak neki gondot.
 
 
„Az új verzióban végrehajtott fejlesztések nagyobb megbízhatóságot biztosítanak. Mindez azt is jelenti, hogy ez a szőlőültetvény-robot valóban önálló eszközként használható” - mondta el Marie-Luce Fournié, a Naïo Technologies ügyvezető igazgatója.
 
A vállalat leszögezte: a koncepciója és kialakítás egyaránt átgondolt volt, miközben a gép biztonsági jellemzőit is maximalizálták. Akadály előtt lassulni kezd például, s azonnal megáll, ha hozzáér. A robothoz távvezérelt működési megfigyelő rendszert telepítettek.
 
Az új Ted verziót 2020 október közepén mutatják be egy franciaországi roadshow-n – ahol több francia szőlőültetvényes képviselteti majd magát -, eladásra pedig 2021-ben kínálhatják.
 
A cég azt ígéri, más funkciókkal is felszerelik a gépet 2023-ig. A cél az, hogy 175 ezer euróért árusítsák, mely jelenleg több mint 62 millió forintnak felel meg.
 
A Naïo Technologies 2020 augusztusa óta 4 darab Ted robotot állított elő, s további 3 van készülőben. Rendeléseket már felvesznek 2021-es teljesítéssel, körülbelül 15 robot szállítását tűzték ki célul.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.