2022. 09. 16. - 10:35

Amerika elveszítheti a technológiai versenyt Kínával szemben

Amerika elveszítheti a technológiai versenyt Kínával szemben

A Google korábbi vezérigazgatója, Eric Schmidt arra figyelmeztet, hogy az Egyesült Államok könnyen alulmaradhat a technológiai versenyben Kínával szemben.

Amerika hosszú ideje versenyben áll Kínával, azért, hogy a technológiai innováció következő hullámában dominanciát szerezzen. Annak ellenére, hogy az elmúlt 3 évben szövetségi szinten felgyorsult az aktivitása, Washington csupán részben zárkózott fel a keleti országhoz.
 
2022 nyarán az Egyesült Államok kormánya a CHIPS and Science Act-el kötelezettséget vállalt arra, hogy a következő öt évben több mint 50 milliárd dolláros szövetségi beruházást biztosít a félvezető chip-ipar számára. Ám ez csak azután történt meg, hogy az ellátási lánc válsága feldúlta az országot a koronavírus-járvány következtében.
 
A Google korábbi vezérigazgatója, Eric Schmidt most arra figyelmeztet, hogy Kína megbéníthatja az Egyesült Államok katonaságát és gazdaságát.
 
A Special Competitive Studies Project (SCSP) jelentése az évtized végéig ad időt az Egyesült Államoknak, hogy szembeszálljon ezzel a „sorsformáló” fenyegetéssel. A projekt vezetője Eric Schmidt, aki a közelmúltban megkongatta a vészharangot, felvetve, hogy vajon Kína képes-e megnyerni a technológiai versenyt, s ezzel megbénítani Amerika gazdaságát és hadseregét. Olvasd el: Amerika vezet, Kína emelkedőben, az EU lemaradóban a mesterséges intelligencia terén
 
Amerika elveszítheti a technológiai versenyt Kínával szemben
Amerika elveszítheti a technológiai versenyt Kínával szemben
 
A jelentést, amely Évtizedközi kihívások a nemzeti versenyképességgel szemben címmel látott napvilágot, a Speciális Versenyképességi Tanulmányok Projekt (SCSP) állította össze 10 hónapos időszak alatt: 2021. októbere és 2022 augusztusa között.
 
Ez idő alatt négy igazgatósági ülést és 26 testületi ülést tartottak több mint 225 szakértő részvételével, köztük kormányzati tisztviselőkkel, technológusokkal és akadémiai vezetőkkel.
 
A következtetések meglehetősen erősek - arra utalnak, hogy a mikroelektronika, a mesterséges intelligencia és az 5G sorsformáló technológiát jelentenek az Egyesült Államok számára, napjainktól 2030-ig.
 
A jelentés megállapítja, hogy a technológia e három területe „egy nemzet (és szövetségesei) történetét meséli el, mely veszélyesen és akaratlanul közel kerül ahhoz, hogy átadja a stratégiai technológiai környezetet, s ezzel együtt a jövő alakításának képességét.”
 
Ennek oka, hogy Amerika gazdasága, társadalma és nemzetbiztonsága mind ezekre támaszkodik - ezért is tartják annyira veszélyesnek Kína dominanciáját e területeken.
 
Az Egyesült Államok kormánya 2022-ben sokkal keményebben lép fel Kínával és a fejlett technológiához való hozzáférésével szemben - s ahogy a The Register beszámolt róla, ez az új jelentés segít egyértelművé tenni, hogy miért. Olvasd el: Kína új ötéves tervvel érne el vezető szerepet a robotikában
 
Mi is volna ez a veszteség?
 
A legrosszabb forgatókönyv szerint az a helyzet állhat elő, hogy Kína átveszi az irányítást Tajvan felett és megszakítja az Egyesült Államok ritkaföldfém-ásványainak ellátását - ami azt jelentené, hogy „Amerika hadserege megbénult, a nemzet pedig depresszióba süllyed”, „az amerikaiak kénytelenek lesznek egy olyan világban élni, ahol Kína elzárhatja a technológiai csapot”.
 
Mi lehet azonban a megoldás, hogy ez ne történjen meg?
 
Az SCSP úgy véli, hogy a 2025-2030 közötti időszak azon kritikus időszak, amikor Kínának meg kell erősítenie katonai képességeit, miközben végrehajtja a „techno-gazdasági stratégiáját”.
 
Az Egyesült Államok szembeszállhat ezzel, ha megoldja a jelentésben részletezett 6 kihívást. Ezek az alábbiak.
 
-Kihasználja az innovációt a kereskedelmi, tudományos és kormányzati szektorban, hogy előnyt szerezzen a kritikus technológiák terén.
 
-Állami beavatkozást alkalmaz és befektetést eszközöl ki, hogy a technológiai hardvergyártást visszahozza az Egyesült Államokba.
 
-Megoldja az irányítást a mesterséges intelligencia terén: lehetővé teszi a technológiai áttöréseket és azok gyors megvalósítását, hogy javítsa a hézköznapi életet és számos ágazatban előnyt szerezzen.
 
-Megkettőzi a technológiai megoldásokat és szabványokat, az internet nyitott, interoperábilis és biztonságos megőrzése érdekében.
 
-Az USA-nak el kell fogadnia egy új katonai stratégiát, amelyet „Offset-X” néven említenek, s amely az „elosztott és hálózati műveletekre, az ember-gép együttműködésre, az ember-gép csapatmunkára, a szoftverközpontú hadviselés elsőbbségére, az ellenálló képességre, valamint a szövetségesekkel való nagyobb technológiai interoperabilitásra és felcserélhetőségre összpontosít” – áll a jelentésben.
 
-Fontos, hogy elvégezzék a digitális átalakulást az Egyesült Államok hírszerzési közösségében, azzal, hogy kihasználják a „dedikált, technológia által vezérelt, nyílt forráskódú szervezetet”, és új kapacitásokat hoznak létre a külföldi gazdasági, pénzügyi és technológiai hírszerzés megragadásához.
 
A Special Competitive Studies Project jelentése arra is kitér, hogy ahogy a világ egy újabb technológiai korszakba lép, az Egyesült Államok komoly riválissal szembesül Kína személyében, amely már most is a dominánsnak tűnik a „deep tech” (mély technológia) és a „frontier tech” (határtechnológiák) területén.
 
Az, hogy az Egyesült Államok képes-e élni az alkalommal és ki tudja-e használni a forradalmi technológiákban rejlő lehetőséget, meghatározza, hogy ki lesz a 21. század nyertese.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.